Τρουφάκια μανταρίνι

Νοεμβρίου 14, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Τα μανταρίνια του Νοέμβρη είναι τα καλύτερα μανταρίνια όλου του χρόνου. Ακόμα.

Όσο προλαβαίνεις λοιπόν, αγόρασε τα και απόλαυσε τα στο peak τους! Και επειδή στην κουζίνα -και ειδικά στην παραξενοπιρουνίσια- δεν πετιέται τίποτα, εννοείται πως δεν πετιούνται ούτε οι φλούδες από τα μανταρίνια!

Το Παράξενο Πιρούνι όταν τρώει ωραία, αρωματικά μανταρίνια του Νοέμβρη φυλάει κάθε φλούδι μέσα σε σακουλάκι και στην κατάψυξη και όταν μαζευτούν αρκετά, φτιάχνει νόστιμα τρουφάκια μανταρινιού για να κερνάει τους επισκέπτες (λέμε τώρα...) ή για να τσιμπάει το ίδιο.


Υλικά:


- φλούδες από περίπου 10 μανταρίνια

- ο χυμός από ένα μανταρίνι

- ζάχαρη (γύρω στα 200 με 300 γραμμάρια)

- 200 γραμμάρια αμύγδαλα (ένα σακουλάκι δηλαδή)

- λικέρ μανταρίνι ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σου

- πολύχρωμη τρούφα, ινδική καρύδα, κακάο (κοινώς ό,τι θέλεις)


Το Παράξενο Πιρούνι βγάζει το σακουλάκι με τις φλούδες των μανταρινιών από την κατάψυξη και τις βράζει έτσι όπως είναι παγωμένες καλά για να μαλακώσουν αλλάζοντας το νερό 5 - 6 φορές. Πρέπει να ξεπικρίσουν και λίγο.

Ύστερα πολτοποιεί στο multi τις βρασμένες και μαλακές πια φλούδες μαζί με τον χυμό του μανταρινιού μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος και ομοιογενής πορτοκαλί πολτός. Ζυγίζει αυτόν τον πολτό και βάζει την ίδια ποσότητα (σε βάρος) σε ζάχαρη.

Ζάχαρη και πολτός μπαίνουν μαζί σε κατσαρόλα. Το Παράξενο Πιρούνι βράζει ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα (προσοχή πιτσιλάει) μέχρι το μίγμα να "δέσει" και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας (θυμίζει χαλβά).

Τότε το Παράξενο Πιρούνι αποσύρει από την φωτιά και όταν το μίγμα γίνει χλιαρό, προσθέτει τα αμύγδαλα τριμμένα ψιλά στο multi (μπορεί να χρειαστούν λιγότερα ή περισσότερα) ζυμώνοντας με το χέρι μέχρι να δει ότι το μίγμα που σχηματίστηκε είναι όσο σφιχτό πρέπει έτσι ώστε να μπορεί να το πλάσει σε μικρά μπαλάκια. Εσύ μπορείς να βάλεις οτιδήποτε σε τριμμένο ξηρό καρπό σου αρέσει. Το Παράξενο Πιρούνι έχει δοκιμάσει τα μανταρινοτρουφάκια και με ινδική καρύδα με εξίσου μεγάλη επιτυχία. 😊

Το καλό είναι στο τέλος: Το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποιεί το λικέρ για να βρέξει τα χέρια του καθώς πλάθει τα μανταρινοτρουφάκια, κάτι που διεκολύνει το υλικό της επικάλυψης να μείνει στην επιφάνεια αλλά δίνει και ωραίο άρωμα ταυτόχρονα.

Την τελευταία φορά όπως φαίνεται, το Παράξενο Πιρούνι κύλισε κάθε τρουφάκι μανταρινιού μόλις το έπλαθε μέσα σε πολύχρωμη τρούφα.

Διατηρούνται σε κουτί και στο ψυγείο εκτός φυσικά κι αν φαγωθούν μέσα σε 2 - 3 μέρες, πράγμα ιδιαίτερα εύκολο ακόμα και για ένα μοναχικό, παράξενο πιρούνι. 😊

You Might Also Like

0 σχόλια