Πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο και ζύμη με βασιλικό και σοκολάτα

Αυγούστου 30, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η πάστα φλώρα είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά του Παράξενου Πιρουνιού. Κάτι ανάμεσα σε κέικ και σε τάρτα, με αρωματική μαρμελάδα, καμιά φορά και λίγο αμύγδαλο ή άλλους ξηρούς καρπούς, συνιστά την επιτομή του "comfort dessert" για το Παράξενο Πιρούνι.
Σε αυτήν εδώ την εκδοχή η μαρμελάδα με τα βερίκοκα από τον παραξενοπιρουνίσιο κήπο, καθώς και ο φρέσκος βασιλικός έδωσαν ανεπανάληπτο αποτέλεσμα!

Υλικά για ένα μέτριο ταψί:

- ένα πακέτο (250 γρ.) βούτυρο 
- μισό φλιτζάνι τσαγιού λευκή ζάχαρη 
- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού μαύρη ζάχαρη
- 2 αβγά
- μια καλή χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού
- ένα πακετάκι (80 γρ.) νιφάδες μαύρης σοκολάτας
- ένα πακέτο (500 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει
- μαρμελάδα βερίκοκο (ή όποια θες)

Πλένεις καλά τα φυλλαράκια του βασιλικού, τα σκουπίζεις όσο μπορείς και τα αλέθεις στο multi μαζί με τη λευκή ζάχαρη μέχρι να γίνει μια πράσινη πάστα.
Χτυπάς με σύρμα το βούτυρο (το έχεις αφήσει έξω από το ψυγείο για αρκετή ώρα για να μαλακώσει) μαζί με το μίγμα ζάχαρης - βασιλικού, προσθέτεις τη μαύρη ζάχαρη και τα αβγά. Προσθέτεις το αλεύρι και τα κομματάκια σοκολάτας και ζυμώνεις να δημιουργηθεί μια ζύμη που θα κολλάει λίγο στα χέρια.
Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί στρώνεις τη μισή ζύμη, απλώνοντάς την με τη βοήθεια των δαχτύλων σου. Βάζεις τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια. Στην υπόλοιπη ζύμη προσθέτεις λίγο αλεύρι και πλάθεις μπαστουνάκια καλύπτοντας με αυτά τη μαρμελάδα, δημιουργώντας ένα "πλέγμα".

Ψήνεις κλασικά σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου (ανάλογα με τον φούρνο). Κόβεις την πάστα φλώρα αφού θα έχει κρυώσει καλά και την απολαμβάνεις χλιαρή ή και κρύα την επόμενη μέρα.
Βασικά αν μπορείς να κρατηθείς, την επόμενη μέρα "ακούγεται" καλύτερα το άρωμα του βασιλικού που δένει υπέροχα με τη μαύρη σοκολάτα και η γεύση του γλυκού ολοκληρώνεται. Φτιάξε κι ένα καφεδάκι κι έχεις το τέλειο πρωινό!

You Might Also Like

0 σχόλια