Μπανόφι αλά Κέρκυρα με συκομαΐδα

Αυγούστου 22, 2020

κερκυραΐκό μπανόφι, banoffee made in corfu, paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι επιστρέφει στη βάση του με το μυαλό του στο νησί. Ένα νησί με ομορφιές τοπίων ακόμα μαγευτικές, με το φουλ πράσινο και γαλάζιο του να σε ξεσηκώνουν, με φυσικό περιβάλλον πανέμορφο, κοινωνικό πάλι όχι και τόσο...
Αν πας στην Κέρκυρα σαν τουρίστας με το δικό σου αμάξι και τη δική σου παρέα, θα περάσεις τέλεια. Σαν μόνιμος κάτοικος θα συναντήσεις κακές υποδομές, χάλια δρόμους και μεγάλη δυσκολία στις μετακινήσεις, άθλιο σύστημα υγείας και αρκετή αγένεια... 
Α, το Παράξενο Πιρούνι είναι δίκαιο. Να λέγονται τα καλά, αλλά να λέγονται και τα κακά.

Το Παράξενο Πιρούνι πάντα έτρωγε στο σπίτι του στην Κέρκυρα, οπότε δεν ξέρει να προτείνει μαγαζιά και εστιατόρια, προς έκπληξη αυτών που το ρωτάνε κατά καιρούς ζητώντας τη σοφή, παραξενοπιρουνίσια συμβουλή του. 😊
Αν θες να αγοράσεις κάτι για να πάρεις μαζί σου, όλα τα κουμκουατοειδή είναι must (θα βρεις γλυκό κουταλιού κουμ κουάτ, μαρμελάδα κουμ κουάτ, κουμ κουάτ γλασέ αποξηραμένο για τα μπισκότα ή τα κέικ σου, μαντολάτα με κουμ κουάτ, μάντολες, παστέλια... τα πάντα όλα!). 
Αν είσαι φίλος των αλλαντικών, το Κερκυραϊκό νούμπουλο θα συνοδεύσει με τον πιο μερακλίδικο τρόπο το κρασί ή το τσίπουρό σου. 
Κι αν πάλι είσαι σαν το Παράξενο Πιρούνι κι αναζητάς το πιο ασυνήθιστο, ε η συκομαΐδα είναι αυτό που θέλεις!


παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η συκομαΐδα είναι στην ουσία μια πιτούλα - μπάρα (ή raw bar!) από αποξηραμένα σύκα, καρύδια και μπαχαρικά με το πιπέρι και το γλυκάνισο να κυριαρχούν! Ω ναι, πρόκειται για μια γλυκοκαυτερή ωμοφαγική μπάρα που συνοδεύει ΤΕΛΕΙΑ κονιάκ, λικέρ ή και ουίσκι ακόμα το χειμώνα. Η παραξενοπιρουνίσια Κερκυραία γιαγιά μάζευε τα καλοκαιρινά σύκα, τα άφηνε στον ήλιο κι αφού τα έκοβε κομματάκια, τα ζύμωνε με ούζο και πιπέρι και τα τύλιγε σε φύλλα καρυδιάς! Με αυτόν τον τρόπο είχε κέρασμα για όλο το χρόνο σε περίπτωση ξαφνικών επισκέψεων.
Για πολλά χρόνια είχε εκλείψει, ώσπου πρόσφατα άρχισε να εμφανίζεται στην αγορά και το Παράξενο Πιρούνι κάθε φορά που πάει Κέρκυρα πάντα θα αγοράσει μια συκομαΐδα από το Κερκυραΐκό σούπερ μάρκετ Δήμητρα, έτσι για το καλό!
Μη θέλοντας να τη φάει όλη σκέτη, το Παράξενο Πιρούνι είχε αυτή το φορά τη φαεινή ιδέα να φτιάξει ένα μπανόφι στα γρήγορα, εμπλουτίζοντάς το με Κερκυραϊκά υλικά!

Αγόρασε λοιπόν όχι τυποποιημένα μπισκότα, αλλά κουλουράκια από γνωστό και καλό Κερκυραϊκό φούρνο τα οποία έτριψε στο multi. Πρόσθεσε αρκετή κανέλα και όσο λιωμένο βούτυρο χρειάστηκε (βούτυρο Κέρκυρας φυσικά!) έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμος. Έστρωσε το μίγμα σε στρογγυλό ταψί πιέζοντάς το καλά με τα δάχτυλά του να ισιώσει και το άφησε στο ψυγείο.
Στο μεταξύ, ετοίμασε την καραμέλα. Σε κατσαρολάκι έβαλε γύρω στα 60 γραμμάρια βούτυρο, 3/4 περίπου πακέτου μαύρη ζάχαρη (με το μάτι γύρω στο 1 1/2 φλιτζάνι) και γύρω στα 3/4 κούπας γάλα εβαπορέ αδιάλυτο. Όταν πήραν μια καλή βράση, το Παράξενο Πιρούνι απέσυρε το κατσαρολάκι του από τη φωτιά και άφησε την καραμέλα να κρυώσει. Αν ζαχαρώσει ή η υφή δεν μοιάζει τόσο καλή, περνάς την κρύα καραμέλα από το multi κι είσαι ΟΚ!

Τέλος, το Παράξενο Πιρούνι ετοίμασε και μια σπιτική σαντιγύ χτυπώντας με το μίξερ χειρός 200 ml (μια μικρή συσκευασία) κρέμα γάλακτος, άπλωσε τη μισή συκομαΐδα κομμένη σε μικρά κομματάκια πάνω από τη βάση του γλυκού του εναλλάξ με μια μπανάνα κομμένη σε φετούλες, κάλυψε με την κρύα και πιο σφιχτή πια καραμέλα και σκέπασε τα πάντα με τη σαντιγύ του.
Άφησε στο ψυγείο για μια νύχτα και την επόμενη ημέρα είχε γλυκάκι άπαιχτο για συνοδεία στον πρωινό καφέ του, το οποίο δεν έζησε καν ως το μεσημέρι μιας και ο λιχούδης παραξενοπιρουνίσιος αδελφός φρόντισε να το εξαφανίσει, φροντίζοντας ταυτόχρονα και τη λεπτή σιλουέτα της δημιουργού - αδελφής του. 😁

You Might Also Like

0 σχόλια