Μπυραμισού

Φεβρουαρίου 17, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Το Παράξενο Πιρούνι κάνει παράξενη μα ταυτόχρονα απλή και λιτή ζωή χωρίς να αναζητά περιττές πολυτέλειες και υπερβολικές περιποιήσεις. Δεν είναι ο τύπος που θα πάει σε σπα και ινστιτούτα ομορφιάς (δεν τα χρειάζεται άλλωστε αφού η παραξενιά του είναι και η γοητεία του 😏), όμως μια στο τόσο επιτρέπει στον εαυτό του μια έξτρα απόλαυση - περιποίηση: Το μπάνιο σε μπύρα! 😊😊😊
Αν το μυστικό της Κλεοπάτρας ήταν το μπάνιο σε γάλα, το μυστικό του Παράξενου Πιρουνιού είναι φυσικά το μπυρο-μούλιασμα. Αναζωογονεί σώμα και πνεύμα, χαλαρώνει, φρεσκάρει πόρους και ιστούς, αφαιρεί όλα τα νεκρά κύτταρα, μερικές φορές απομακρύνει και κάποια ζωντανά με αυτοκτονικές τάσεις, κοινώς και τι δεν κάνει! Ακολουθώντας λοιπόν τη θεραπευτική μέθοδο του μπυρομπάνιου και στην κουζίνα του και βουτώντας σε καλή, μαύρη μπύρα τα κλασικά μπισκότα σαβαγιάρ, το Παράξενο Πιρούνι σκάρωσε ένα ακόμα πανεύκολο και ταυτόχρονα παράξενο μπυρο-γλυκό, το... μπυραμισού! 
Μια καλή, σοκολατένια stout είναι ό, τι πρέπει για να το απογειώσει. Ιδανικές θα ήταν αυτή ή επίσης κι αυτή, ή για κάτι πιο προσιτό κι ελληνικό κιόλας, αυτή.

Για ένα ορθογώνιο ταψάκι 30Χ18 εκ. το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:

- ένα πακέτο (200 γραμμάρια) μπισκότα σαβαγιάρ (24 μπισκότα είχε το πακέτο)
- ένα σκαφάκι/κεσεδάκι (250 γραμμάρια) τυρί μασκαρπόνε
- 250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
- λίγο λικέρ Baileys (ή κάποιο παρόμοιο)
- ένα μπουκάλι (330 ml) μαύρη μπύρα stout
- λίγο κακάο σκόνη για το στόλισμα/πασπάλισμα της επιφάνειας

Χτύπησε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ, προσθέτοντας την άχνη ζάχαρη και μια με δυο κουταλιές σούπας λικέρ. Όταν ήταν έτοιμη, πρόσθεσε ανακατεύοντας απαλά το τυρί μασκαρπόνε που το είχε χτυπήσει λίγο με σύρμα σε ένα μπολ για να αφρατέψει. Προέκυψε μια σφιχτή, αλλά αφράτη κρέμα.
Το Παράξενο Πιρούνι βούτηξε τα μπισκότα στη μπύρα και έφτιαξε με αυτά μια στρώση σε ορθογώνιο πυρέξ, ραντίζοντας με λίγο λικέρ. Όπου υπήρχαν κενά στο ταψάκι του, έκοψε πιο μικρά κομματάκια από μπισκότο και τα κάλυψε. Πάνω από τη στρώση των μπισκότων έστρωσε τη μισή δόση κρέμας, κάλυψε με δεύτερη στρώση μπισκότων τα οποία βούτηξε ξανά στη μπύρα και τα ράντισε με λικέρ και τελείωσε - κάλυψε με την υπόλοιπη κρέμα, φροντίζοντας να τη στρώσει ομοιόμορφα. Τοποθέτησε το ταψάκι με το μπυρογλυκό του στο ψυγείο για αρκετές ώρες (ιδανικά και για όλη τη νύχτα). 
Την επόμενη μέρα πασπάλισε την επιφάνεια του Μπυραμισού του με σκόνη κακάο, έκοψε σε κομμάτια και σέρβιρε, κερνώντας φυσικά μαζί και μπόλικη μπύρα!

Σημαντικό: Το πασπάλισμα της επιφάνειας του γλυκού με κακάο πρέπει να γίνει λίγο πριν το σερβίρισμα. Αν το κακάο μείνει στο ψυγείο για ώρα πάνω από την κρέμα απορροφά υγρασία και χάνει αρκετά τη μορφή/υφή σκόνης που έχει.

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Δεν σε προλαβαίνω με τις μπυροδημιουργίες σου!!!
    Πω πω αγαπημενο τιραμισου. Με μπυρα θα ηθελα να δοκιμάσω. Η αληθεια ειναι πως τωρα τελευταία ειδα οτι υπαρχει μπυρα με σοκολάτα. Θα ταιριάζει σίγουρα.
    Φαίνεται τέλειο παντως.
    Καλοφάγωτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την αγαπητή Marion! Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Η αλήθεια είναι πως διανύω περίοδο μπυρο-δημιουργίας και μπυρο-παρουσιάσεων για τον Φεβρουάριο στο blog. Σε σχέση με το παρελθόν έχω μείνει κι εγώ λίγο πίσω σχετικά με τις νέες μπύρες που βγαίνουν και πρέπει να το διορθώσω άμεσα αυτό, χεχε! Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή