Η αποδόμηση της χωριάτικης σαλάτας: Σορμπέ πιπεριά με μπύρα Jever

Σεπτεμβρίου 12, 2019

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, παγωτό μπύρας, σορμπέ μπύρας, γρανίτα με μπύρα, πιπεριά με μπύρα, παγωτό πιπεριά, παγωτό σέλινο, γρανίτα πιπεριά, γρανίτα σέλινο, σορμπέ σέλινο, σορμπέ πιπεριά

Αποδομώντας τη χωριάτικη σαλάτα, μέρος τρίτο! Το Παράξενο Πιρούνι έχοντας φτιάξει σορμπέ με τα δύο πιο βασικά υλικά της που δεν είναι άλλα από τη ντομάτα και το αγγούρι, συνεχίζει με τα -ας τα ονομάσει- δευτερεύοντα. Και όπως είναι γνωστό, η δροσιά και η τραγανή υφή της πιο αγαπημένης ελληνικής σαλάτας ολοκληρώνεται με την προσθήκη της πράσινης πιπεριάς.
Ακολουθώντας την έμπνευση της στιγμής, το Παράξενο Πιρούνι δεν έφτιαξε ένα απλό σορμπέ πράσινης πιπεριάς αλλά το εμπλούτισε με άρωμα σέλινου και το έκανε λίγο πιο φρουτώδες προσθέτοντας ένα πράσινο μήλο. Όσο για την αγαπημένη του γερμανική Jever Pilsener με την τίμια πικράδα και ξηρότητα και το αρκετά διακριτό άρωμα και γεύση λυκίσκου, κατά την ταπεινή του γνώμη ταιριάζει όσο κανένα άλλο ποτό με τα πράσινα λαχανικά (αν πετύχεις κάπου τη μπύρα αυτή, δοκίμασέ τη μαζί με άγρια, βραστά χόρτα και θα θυμηθείς το Παράξενο Πιρούνι!).

Υλικά: 

- 1 φλιτζάνι τσαγιού μπύρα Jever Pilsener (ή όποια μπύρα pilsner προτιμάει κανείς)
- μισό φλιτζάνι τσαγιού λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού νερό
- 1 κουταλιά χυμός λεμονιού
- ένα μέτριο πράσινο μήλο (ξινόμηλο)
- μια πράσινη πιπεριά
- λίγο σέλινο 

Πλένεις, καθαρίζεις και ψιλοκόβεις το σέλινο και την πιπεριά. Πλένεις και το μήλο χωρίς να το καθαρίσεις, απλώς το κόβεις σε φέτες αφαιρώντας τα κουκούτσια και την πάνω και κάτω άκρη του (εκεί που έχει μαυράκια). Βράζεις σε πολύ χαμηλή φωτιά όλα τα υλικά για 10 με 15 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν το μήλο και τα λαχανικά. Αποσύρεις από τη φωτιά και περνάς το μίγμα από το μύλο των λαχανικών (πολύ καλύτερος από το multi γι' αυτή τη δουλειά!).
Όταν το μίγμα κρυώσει, τοποθετείς στην κατάψυξη και χτυπάς το σορμπέ κάθε τόσο λίγο - λίγο στο μπλέντερ κατά τα γνωστά. 

Το παραπάνω πιο πράσινο και πιο βοτανικό μπυρο-σορμπέ που υπάρχει, ταιριάζει πολύ στο σερβίρισμα με λίγο χυμό λεμονιού και ασφαλώς... μπύρα!

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Ελπιζω πως δεν με παραξηγησες.απλα μια εκφραση ηταν χωρις καμμια διαθεση μομφης.να περνας καλα.

      Διαγραφή
    2. Ναι καλέ, εννοείται πως δεν σε παρεξήγησα. Εξάλλου τρώω κανονικό δούλεμα γι' αυτά που φτιάχνω από γνωστούς που τους τα λέω, οπότε δε μασάω. Εγώ συνεχίζω απτόητη και δέχομαι φυσικά όλες τις παρατηρήσεις. Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Ουαου!!! Η αποδόμιση της χωριάτικης με έχει τρελλάνει.
    Θέλω να τα δοκιμάσω όλα. Τι κάνεις βρε κορίτσι?! Τέλειο χρώμα.
    Φανταστική ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώωωωω! Προφανώς είσαι ο μόνος άνθρωπος που θέλει να τα δοκιμάσει όλα. Και φυσικά δεν σταματά εδώ :)

      Διαγραφή