Σορμπέ ελληνικού καφέ

Ιουνίου 17, 2019

ελληνικός καφές παγωτό, γρανίτα με ελληνικό καφέ, σορμπέ με ελληνικό καφέ, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Φανταζόσουν ποτέ ότι θα μπορούσες να καταναλώσεις τον αγαπημένο σου ελληνικό καφέ σε μπολάκι παγωτού με το κουταλάκι? Φυσικά και μπορείς γιατί το Παράξενο Πιρούνι σήμερα θα σου δείξει πως θα φτιάξεις ένα υπέροχο, μαλακό σορμπέ ελληνικού καφέ με απλά και λίγα υλικά, τέλειο άρωμα και μοναδική υφή! 
Είναι καλύτερο από οποιοδήποτε κρεμώδες παγωτό μόκα είχε δοκιμάσει μέχρι τώρα το Παράξενο Πιρούνι και το ωραίο νέο είναι πως δε θέλει σχεδόν καθόλου χτύπημα!

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως φτιάχτηκε εντελώς τυχαία, όταν από την προηγούμενη ανάρτηση με τις ραβανί μπουκίτσες σε σιρόπι ελληνικού καφέ, περίσσεψε αρκετό από αυτό το σιρόπι. Το κλασικό σιρόπι ζάχαρης που σιροπιάζει ραβανί, φτιάχνεται βράζοντας για 3 λεπτά ίσες ποσότητες ζάχαρης και νερού. Από 'κει και πέρα, αρωματίζεις το νερό με ό, τι θέλεις! Το Παράξενο Πιρούνι λοιπόν μια και διανύει την περίοδο - αφιέρωμα στον καφέ, έφτιαξε ουσιαστικά έναν μεγάααλο σκέτο ελληνικό καφέ τον οποίο αρωμάτισε με φλούδα πορτοκαλιού και έναν αστεροειδή γλυκάνισο. Πολλές φορές αρωματίζει τον ελληνικό καφέ με διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα ή γλυκάνισο (που του πάει τρελά!), κι επίσης πολύ καλός είναι και με άρωμα πορτοκαλιού!
Που είχε μείνει όμως; Α ναι, σκέπασε την κούπα με τον φρεσκοβρασμένο, αχνιστό καφέ του με ένα πιατάκι (για να αρωματιστεί όσο πιο καλά γινόταν), περίμενε κανένα τέταρτο με εικοσάλεπτο και μετά με προσοχή, άδειασε σε άλλη κούπα έτσι ώστε να πάρει μόνο το υγρό, χωρίς το κατακάθι. Ζύγισε τον καφέ (το καθαρό βάρος εννοείται) και μέτρησε την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Έβαλε ζάχαρη και καφέ σε κατσαρολάκι και έβρασε για 3 λεπτά, να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αφού κρύωσε κι αφαίρεσε τη φλούδα πορτοκαλιού και τον αστεροειδή γλυκάνισο, έβαλε το σιρόπι σε ένα ρηχό ορθογώνιο τάπερ έτσι ώστε να μην έχει πολύ μεγάλο ύψος (να μη φτάνει πάνω από 2 εκατοστά) και τοποθέτησε στην κατάψυξη.
Από αυτή τη στιγμή κι έπειτα άρχισαν κι άλλα ωραία γιατί το Παράξενο Πιρούνι ανακάλυψε πως δε χρειαζόταν μπλέντερ παρά μόνο ένα πιρούνι (απλό ή παράξενο 😏) και ανακατεύοντας μ' αυτό κάθε τόσο το σορμπέ του (βασικά δεν ανακάτεψε πάνω από 3 - 4 φορές), κατάφερε να αποφύγει τη δημιουργία κρυστάλλων και η υφή του σορμπέ βγήκε μια χαρά και χωρίς να λερώσει κι άλλα σκεύη!

Πραγματικά το Παράξενο Πιρούνι ενθουσιάστηκε μ' αυτό το σορμπέ κι όχι τόσο επειδή είναι λάτρης του ελληνικού καφέ, αλλά επεδή ήταν τόσο μα τόσο εύκολο να φτιαχτεί και είχε τόοοσο τέλεια υφή (ειλικρινά, την καλύτερη που έχει φτιάξει σε σορμπέ!). Επίσης ήταν εκπληκτικά νόστιμο και δεν έδινε την αίσθηση γρανίτας, ήταν σαν κανονικό παγωτό με γάλα!
Φαντάσου το λοιπόν στο τέλος ενός καλού γεύματος όπου ο καφές και το γλυκό γίνονται ένα! Και πίστεψέ το, δεν είναι το σορμπέ της παρηγοριάς! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια