Μια αλλιώτικη κολοκυθόπιτα
(με φύλλο από κολοκυθάκια και γέμιση γιαουρτιού)

Ιουλίου 09, 2020

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Μετά τους παραξενοπιρουνίσιους κολοκυθοκεφτέδες της προηγούμενης ανάρτησης, το Παράξενο Πιρούνι πήρε φόρα (και κολοκύθια από τη λαϊκή της γειτονιάς του) και συνεχίζει τα παράξενα κολοκυθομαγειρέματα!
Σήμερα σου έχει λοιπόν κολοκυθόπιτα. Αν νομίζεις όμως πως αυτή η κολοκυθόπιτα είναι η "κλασική" με φύλλο/ζύμη και κολοκυθάκια στη γέμιση, ε δεν έχεις μάθει ακόμα τι εστί Παράξενο Πιρούνι! 😊

Για μια ατομική μερίδα (άντε 2 μικρές πες για ορεκτικό) που χώρεσε σε ένα μικρό ταψάκι διαμέτρου 17 εκατοστών, το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε: 

- 2 μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 200 γραμμάρια (με 2% λιπαρά έβαλε)
- μια γεμάτη κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
- ένα μικρό, τρυφερό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- λίγο δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- λίγο άνηθο ψιλοκομμένο ή λίγους σπόρους άνηθου ή μάραθου κοπανισμένους να γίνουν σκόνη στο γουδί
- αλάτι, πιπέρι, δυόσμο ξερό τριμμένο
- ελαιόλαδο 

Το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε τα κολοκυθάκια, τα σκούπισε και έκοψε την πάνω και κάτω άκρη τους. Με το ξεφλουδιστήρι λαχανικών (φοβερό εργαλειάκι και πολύ βασικό σ' αυτή τη συνταγή, φαίνεται στη φωτογραφία) έκοψε τα κολοκυθάκια σε πλατιές σε μήκος αλλά αρκετά ψιλές σε πάχος λωρίδες.


Κάλυψε με τις κολοκυθολωρίδες τον πάτο και τα πλάγια λαδωμένου ταψιού. Πασπάλισε με αλάτι, πιπέρι και δυόσμο ξερό τριμμένο και έψησε την κολοκυθο-βάση για λίγο στο φούρνο, να μαλακώσουν κάπως τα κολοκυθάκια.
Στη συνέχεια το Παράξενο Πιρούνι ανακάτεψε το γιαούρτι με το καλαμποκάλευρο, το κρεμμυδάκι, το δυόσμο, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι. Αυτή ήταν η γέμιση της πίτας την οποία έστρωσε πάνω από την μισοψημένη κολοκυθοβάση. 




Από πάνω, κάλυψε ξανά με λωρίδες κολοκυθιού, λάδωσε την επιφάνεια, πασπάλισε με αλάτι, πιπέρι και δυόσμο ξερό και έψησε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, να πάρει η πίτα χρώμα , με προσοχή ωστόσο για να μην καούν και τα κολοκυθάκια. 
Το Παράξενο Πιρούνι άφησε την πίτα να κρυώσει τελείως και ύστερα την έκοψε σε κομμάτια. Γίνεται αρκετά αρωματική και ελαφρώς πικάντικη, φοβερός χορτοφαγικός μεζές για κρασάκι ξηρό λευκό ή ροζέ, αλλά και για ούζο ή τσίπουρο ακόμα.

Τρώγεται καλύτερα κρύα και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ -το Παράξενο Πιρούνι το τονίζει- να καταλάβει κανείς πως η γέμιση έχει μόνο γιαούρτι. Το γιαούρτι μαζί με τα άλλα υλικά και καθώς θα έχει στερεοποιηθεί από το ψήσιμο, μοιάζει τρομερά με τυρί (ξινομυζήθρα ή και κάποια φέτα ίσως), οπότε αν έχεις κάποιο ιδιότροπο πιρούνι στο σπίτι που δεν τρώει γιαούρτι, ιδού η ευκαιρία σου για να τον/την κάνεις να το φάει και να πει κι ευχαριστώ! 😊

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί, ορίστε και παλιότερες παραξενοπιρουνίσιες κολοκυθο-συνταγές:

       Γεμιστά κολοκυθάκια η αποδόμηση, ή κολοκυθόπιτα σαν γεμιστά


You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Πω πω τι έκανες πάλι!! Τι έξυπνη ιδέα! Σίγουρα θα είναι το πιο νόστιμο μεζεδάκι για καλοκαιρινά φαγοπότια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!!! Είναι πράγματι ωραίο μεζεδάκι και αρκετά light :)

      Διαγραφή