Ψητοί παραξενοπιρουνίσιοι κολοκυθοκεφτέδες

Ιουλίου 06, 2020

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο αν είσαι ένα λιχούδικο πιρούνι -παράξενο ή μη- από το να τσιμπάς το καλοκαίρι στην παραλία ωραία σνακ που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου! Ψέματα, υπάρχει κάτι ακόμα καλύτερο: Να τα προσφέρεις στην καλύτερή σου φίλη και να τα τρώει ευχαριστημένη! 😊
Οι κολοκυθοκεφτέδες της φωτογραφίας δεν είναι τηγανιτοί αλλά ψητοί στο φούρνο, είναι light, vegan, gluten-free και σύμφωνα με το ίδιο το Παράξενο Πιρούνι και την καλόγουστη φίλη του, πολύ αρωματικοί και νόστιμοι!

Υλικά για... καμιά 50αριά κεφτέδες!

- ένα μεγάλο κολοκύθι
- μια μικρή, κόκκινη πιπεριά
- ένα κρεμμύδι
- μια σκελίδα σκόρδο
- ελάχιστο ελαιόλαδο
- ένα ματσάκι άνηθο
- πιπέρι και λίγο ξερό, τριμμένο δυόσμο
- αλάτι (προαιρετικά, το Παράξενο Πιρούνι δεν έβαλε καθόλου αλάτι)
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- 1/3 κούπας περίπου σποράκια από κεχρί
- μια κούπα περίπου άσπρα, ωμά, ανάλατα αμύγδαλα

Ξεκινάς σωτάρωντας σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τη σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένα. Προσθέτεις το κολοκύθι τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη, την πιπεριά ψιλοκομμένη και τα κοτσανάκια του άνηθου επίσης ψιλοκομμένα.
Όταν τα λαχανικά χάσουν τα υγρά τους προσθέτεις πιπέρι και δυόσμο και αρκετό νερό, να σκεπάζει τα υλικά. Όταν το νερό βράσει προσθέτεις και το κεχρί και αφήνεις να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό.
Ύστερα ξεσκεπάζεις, δυναμώνεις τη φωτιά και αφήνεις το μίγμα που θα μοιάζει κάπως με πηχτό πιλάφι-ριζότο να μείνει με όσο το δυνατόν λιγότερα υγρά. Προσοχή, θέλει συνεχόμενο ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει!
Προς το τέλος, προσθέτεις τα τρυφερά κλαδάκια του άνηθου ψιλοκομμένα και το ξύσμα λεμονιού.

Αφήνεις το μίγμα εκτός φωτιάς για αρκετή ώρα να κρυώσει. Ιδανικά, μπορεί να μπει όταν κρυώσει τελείως στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα. Θα έχει σφίξει πολύ και θα μπορεί να πλάθεται σε "κεφτέδες" με τα χέρια. Δυστυχώς το Παράξενο Πιρούνι βιαζόταν και δεν είχε το χρόνο να περιμένει ως την επόμενη ημέρα. Έτσι, τη λύση την έδωσε το τριμμένο αμύγδαλο, το οποίο έγινε σκόνη στο multi και προστέθηκε στο κρύο και σχετικά πηχτό κολοκυθομίγμα έτσι ώστε να σφίξει κι άλλο και να μπορεί να πλάθεται σε κεφτέδες.
Το Παράξενο Πιρούνι έπλασε κεφτέδες τοποθετώντας τους επάνω σε χαρτί ψησίματος και έψησε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να αλλάξει λίγο το χρώμα στις άκρες.

Τρώγονται ζεστοί με λεμόνι αλλά και κρύοι σαν σνακ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Φαίνονται φανταστικοί Εφη.
    Λατρεύω κολοκυθοκεφτέδες. Αυτό με το τριμμένο αμύγδαλο ωραία ιδέα, αντί για φρυγανιά ή ότι άλλο.
    Και στο φούρνο..πιο υγιεινοί δεν γίνονται ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Marion, σ' ευχαριστώ! Με το αμύγδαλο και χωρίς αλάτι ήταν κάτι ανάμεσα σε αλμυρό και γλυκό :) Πολύ νόστιμοι και light φυσικά!

      Διαγραφή
  2. Φαίνονται πεντανόστιμοι! Εμένα μου έκανε εντύπωση το κεχρί. Τι ωραία ιδέα! Στο φούρνο είναι σίγουρα light.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ!! Το κεχρί αντικαθιστά το ρύζι. Είναι πολύ νόστιμο, βράζει γρήγορα και πολύ θρεπτικό!

      Διαγραφή