Creme Brulee με χαμομήλι και μέλι

Ιουλίου 15, 2019

κρέμα με χαμομήλι, κρέμα καραμελέ με χαμομήλι, γλυκό ψυγείου με χαμομήλι, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Χαμομηλιού συνέχεια στο Παράξενο Πιρούνι με ένα γλυκό φίνο, εκλεπτυσμένο, ταυτόχρονα όμως και τόσο εύκολο να φτιαχτεί. Η κρεμ μπρουλέ γίνεται όπως και η κρεμ καραμελέ με τη μόνη διαφορά πως αντί για ολόκληρα αβγά χρησιμοποιούνται μόνο οι κρόκοι κι έτσι η κρέμα είναι πιο γεμάτη και η γεύση πιο πλούσια. Το Παράξενο Πιρούνι όταν χρησιμοποιεί μόνο τα ασπράδια για να φτιάξει μακαρόνς, κέικ ή ελαφριές ομελέτες, με τους κρόκους που περισσεύουν συνήθως φτιάχνει κρεμ μπρουλέ και την αρωματίζει με πολλούς, παράξενους τρόπους. 
Σήμερα λοιπόν θα σου δείξει πως να φτιάξεις κρεμ μπρουλέ με μέλι και χαμομήλι, ίσως πρόκειται για την πιο τρυφερή κρέμα που έχεις φτιάξει ποτέ και θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα θελήσεις να δεις πριν πας για ύπνο! 😉

Για να γεμίσεις 5 ατομικά, μεταλλικά φορμάκια τάρτας σαν την φωτογραφίας:

- 150 γραμμάρια γάλα εβαπορέ αδιάλυτο 
- 2 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού ξερό χαμομήλι (ιδανικά όχι από φακελάκι)
- 2 κρόκους αβγών σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 γραμμάρια μέλι

Το Παράξενο Πιρούνι όπως είδες χρησιμοποίησε γάλα εβαπορέ αντί για κρέμα γάλακτος. Σε αυτήν εδώ τη συνταγή κάνει την ίδια δουλειά, είναι επιπλέον πιο φτηνό και φτωχότερο σε λιπαρά. Ξεκινάς λοιπόν αρχικά ζεσταίνοντας το γάλα εβαπορέ σε ένα μπρίκι ή κατσαρολάκι και λίγο πριν φτάσει στο σημείο να βράσει, το αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις το χαμομήλι. Σκεπάζεις και αφήνεις για 20 με 25 λεπτά, να βγάλει το άρωμά του το χαμομήλι μέσα στο γάλα. Τότε, σουρώνεις με ένα τούλι και πιέζεις καλά και με τα χέρια σου για να αρωματίσει όσο γίνεται περισσότερο το χαμομήλι το γάλα.
Χτυπάς τους κρόκους με σύρμα μαζί με το μέλι και προσθέτεις το αρωματισμένο γάλα ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Περνάς το μίγμα μέσα από σουρωτήρι και γεμίζεις τα ατομικά φορμάκια όχι περισσότερο από 1,5 με 2 εκατοστά σε ύψος. Τα τοποθετείς σε ταψί που περιέχει ζεστό νερό (τα ψήνεις δηλαδή με τη μέθοδο μπεν μαρί), σκεπάζοντας το ταψί με αλουμινόχαρτο. Μετά από 15 ή 20 λεπτά σε φούρνο 160 βαθμών, η κρέμα θα έχει πήξει (τέσταρέ την και με μια οδοντογλυφίδα), οπότε βγάζεις το ταψί από το φούρνο και μετά από λίγο και τα φορμάκια από το νερό.

Όταν κρυώσουν τελείως τα διατηρείς στο ψυγείο. Κλασικά όταν είναι να σερβιριστεί η κάθε κρεμούλα, πασπαλίζεις την επιφάνειά της με μαύρη ζάχαρη και καις με φλόγιστρο έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτή η καραμελένια κρούστα, χαρακτηριστικό γνώρισμα του συγκεκριμένου γλυκού. Το Παράξενο Πιρούνι όμως δεν κρατήθηκε και δοκίμασε και φωτογράφισε κιόλας την πρώτη κρεμούλα σκέτη γιατί ήθελε να διαπιστώσει πόσο θα "ακουγόταν" το χαμομήλι. 
Κάτι άκουσε… 😉

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Να κάτι δροσιστικό για το καλοκαίρι ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο το χαμομήλι τελικά και πάει στα γλυκά.
    Μπράβο ωραία ιδέα που το έβαλες στην creme brulee.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγαπητή Marion! Θα ανεβάσω προσεχώς και αλμυρό πιάτο με χαμομήλι, αν και πράγματι στα γλυκά ταιριάζει πολύ!

      Διαγραφή
  3. Ωραία ιδέα. Ταιριάζει πολύ το χαμομήλι σε αυτή την τέλεια κρέμα. Και η αντικατάσταση της κρέμας με το εβαπορέ ό,τι καλύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Μαρία! Αυτό με την αντικατάσταση της κρέμας, όπου δεν προορίζεται να χτυπηθεί και να γίνει σαντιγύ το κάνω συχνά, βολεύει πολύ!

      Διαγραφή