Vegan ζυμαρικά ρεβυθιού
με παντζάρι και cranberries

Ιουλίου 22, 2018


πέστο παντζάρι, πέστο κράνμπερι, μακαρόνια με κράνμπερι, κόκκινο πέστο, νηστίσιμη μακαρονάδα, μακαρόνια χωρίς γλουτένη, συνταγές χωρίς γλουτένη, μακαρονάδα χωρίς γλουτένη

Για αυτούς που μπούχτησαν από την πολλή γλουτένη των προηγούμενων μακαρονοαναρτήσεων, το Παράξενο Πιρούνι έχει να τους προτείνει μακαρονάδα χωρίς γλουτένη κι έτσι σήμερα γίνεται vegan, gluten free και διαιτητικό όμως -θέλει να πιστεύει- παραμένει νόστιμο και παράξενο.
Τελικά από όσα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη έχει τύχει να τσιμπήσει, αυτά από αλεύρι ρεβυθιού αποδείχτηκαν τα καλύτερα και μάλιστα βράζουν σε 2 - 3 λεπτά! 
Ύστερα από την πρώτη δοκιμή - συνταγή με αβοκάντο, από το πράσινο χρώμα το Παράξενο Πιρούνι πάει στο κατακόκκινο, διατηρώντας όμως την εντελώς φυτική ταυτότητα του πιάτου του.

Για να το ετοιμάσει, το Παράξενο Πιρούνι δεν είχε παρά να πλύνει καλά και να ψήσει ένα μέτριο παντζάρι (το κεφάλι μόνο) στους 200 βαθμούς καλά τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο για καμιά ώρα μέχρι να μαλακώσει. Κάποιος θα σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να βράσει το παντζάρι για μεγαλύτερη ευκολία (και θα είχε και δίκιο), απλώς το Παράξενο Πιρούνι πιστεύει ότι έτσι ψημένο γίνεται πιο νόστιμο.
Μέχρι να κρυώσει το ψητό παντζάρι, το Παράξενο Πιρούνι έβρασε μια μερίδα από τις αγαπημένες του βίδες από ρεβύθι. Σούρωσε κρατώντας όμως ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό από αυτό που έβρασαν οι βίδες. Στο νερό αυτό μούλιασε 2 κουταλιές αποξηραμένα cranberries.
Όταν το παντζάρι κρύωσε, το Παράξενο Πιρούνι το ξετύλιξε, του έβγαλε πολύ εύκολα τη φλούδα και το έκοψε σε κομματάκια.

Για να φτιάξει το παράξενο πέστο παντζαριού, έβαλε στο blender τα κομματάκια του ψητού παντζαριού, τα μουλιασμένα (και σουρωμένα) cranberries, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, μια κουταλιά καλό, κόκκινο, δυνατό ξύδι, μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, αλάτι, κόκκινο γλυκό πιπέρι αλλά και λίγο κόκκινο καυτερό, λίγο μοσχοκάρυδο, λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο και τέλος, ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
Πολτοποιώντας σε υψηλή ταχύτητα όλα τα παραπάνω, το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε πολύ γρήγορα μια λεία και ομοιογενή κρέμα. Για να ρυθμίσει το πόσο αραιή την ήθελε, έβαλε και λίγο από το νερό των ζυμαρικών όπου είχαν μουλιάσει τα cranberries.

Το Παράξενο Πιρούνι ανακάτεψε τα ζυμαρικά του με το πέστο παντζαριού και σέρβιρε γρήγορα όσο ήταν και τα δύο ζεστά, πασπαλίζοντας με μαϊντανό και ηλιόσπορο.

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Αυτά τα ζυμαρικά δεν τα έχω δει, υπάρχουν σε ΣΜ;; Η πρόταση σου όπως πάντα πολύ πρωτότυπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγαπητή Ξανθή!! Δεν υπάρχουν στο σ/μ, τα βρήκα σε κατάστημα με βιολογικά κοντά στην Ομόνοια (μη γράψω και ποιο ακριβώς και θεωρηθεί πως κάνω διαφήμιση). Υπάρχουν και από αλεύρι άλλων οσπρίων επίσης!

      Διαγραφή
  2. Λάτρεψα τα κατακόκκινα ζυμαρικά σου μια και λατρεύω το πέστο παντζαριού!!! Πρέπει να έγιναν πεντανόστιμα!Τέτοια ζυμαρικά δεν έχω βρει ωστόσο όπως και αυτά από αλεύρι οσπρίων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ αγαπητή Κική! Αγαπημένο το παντζάρι σε όλες τις εκδοχές του, χαίρομαι που έχουμε τα ίδια γούστα! Αν πας σε κανα - δυο καταστήματα βιολογικών πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν αυτά τα ζυμαρικά. Μιλάω για την Αθήνα βέβαια γιατί για άλλες πόλεις ομολογώ πως δεν ξέρω :)

      Διαγραφή