Φασολάδα με αγκινάρες και πορτοκάλι
Απριλίου 07, 2025Σήμερα το Παράξενο Πιρούνι σου έχει φασολάδα, αλλά τι φασολάδα! Με τα αγαπημένα φασόλια "βανίλιες" Φενεού παντρεμένα με αγκινάρες και αρώματα φρούτων και κανένα άλλο πιάτο με όσπρια δεν καλωσόρισε τόσο όμορφα την άνοιξη όπως αυτό!
Τα φασόλια αυτά δικαιώνουν απόλυτα την ονομασία τους με τη λεπτή, βουτυράτη και γήινη γεύση τους. Χυλώνουν υπέροχα όπως φαίνεται και στη φωτο και η οργιάζουσα παραξενοπιρουνίσια φαντασία τα έβαλε αυτή τη φορά να βράσουν αφού είχαν μουλιάσει σε νερό από την προηγούμενη μέρα μαζί με αρκετές σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση, 2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες, φρέσκο τριμμένο τζίντζερ, ξερό δεντρολίβανο, κόκκους μαύρου πιπεριού και κόλιανδρου, το ξύσμα ενός πορτοκαλιού, ένα μικρό κόκκινο μήλο κομμένο σε τέταρτα και μερικούς καλά ξεπαγωμένους κατεψυγμένους πάτους αγκινάρας.
Σε μια ωρίτσα χαμηλής θερμοκρασίας η παραξενοπιρουνίσια χύτρα είχε κάνει τη δουλειά της. Το Παράξενο Πιρούνι ξε-σφράγισε, ξεσκέπασε και πρόσθεσε ελαιόλαδο. Άφησε τη φασολάδα του να μείνει με λιγότερα υγρά και να χυλώσει και λίγο πριν αποσύρει τη χύτρα από την εστία πρόσθεσε και μια κουταλιά κουρκουμά σε σκόνη και κούνησε καλά την κατσαρόλα. Δε χρειάστηκε ούτε καν κουτάλι για να ανακατέψει!
Σερβίρεται ζεστή με λεμόνι, συνοδευτική πράσινη σαλάτα, ψωμί ή/και τυρί. Όλα τα αρώματα και οι γεύσεις σε αυτό το πιάτο εναρμονίστηκαν τέλεια, χωρίς κανένα να "σκεπάζει" το άλλο. Στο φαγητό ταιριάζει ένα αρωματικό, ελαφρύ λευκό κρασί ή και μια φρουτώδη σταρένια μπύρα!
0 σχόλια