­

Πορτοκαλόπιτα αλλιώτικη

Απριλίου 08, 2025

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ο Ρωμαίος είχε την Ιουλιέτα, ο Πάρης την Ωραία Ελένη, ο Ερωτόκριτος την Αρετούσα και το Παράξενο Πιρούνι, είχε πορτοκάλια! Ναι, ο παραξενοπιρουνίσιος έρωτας για το πορτοκάλι κατέληξε να γίνει λυρικό ποίημα ή μάλλον έπος και για να μην ξεφτίσει και σβήσει άδοξα θα τελειώσει στο peak του όπως θα έλεγαν και οι προαναφερθέντες τραγικοί ήρωες (καμία σχέση 😝). Θα τελειώσει γλυκά και επικά με τη ζάχαρη του, με τα λιπαρά του, με την αμαρτία του και όπως μαντεύεις τώρα έρχεται -αν όχι αρχαίο- vintage γλυκό με πορτοκαλί κομψότητα και χάρη που η Ωραία Ελένη δεν ήξερε, η Ιουλιέτα δεν προλάβαινε και η Αρετούσα δεν μπορούσε!

Η πορτοκαλόπιτα σε μια αλλιώτικη εκδοχή που πλησιάζει προς το κέικ ή σε μπάρες για να γίνει και το Παράξενο Πιρούνι λίγο πιο viral (όχι ότι η φήμη του το χρειάζεται βέβαια 😛) με γέμιση πορτοκαλιού για να συνεχιστεί και αυτός ο εθισμός στο πορτοκάλι που διέπει αυτή την εποχή το παραξενοπιρουνίσιο blog! 🍊 

Δεν φουσκώνει πάρα πολύ όπως το κλασικό κέικ αλλά γίνεται υπέροχη και στο Παράξενο Πιρούνι θύμισε κάπως ραβανί, έστω κι αν δεν είχε ίχνος σιροπιού παρά μόνο τη γέμιση μαρμελάδας πορτοκαλιού ανάμεσα που ομολογουμένως της ταιριάζει διαβολεμένα! 😈


Υλικά για ένα ορθογώνιο ταψί 33 Χ 23 εκ. :


- 6 αβγά

- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη άχνη

- 1 και 1/4 φλιτζανιού τσαγιού βούτυρο λιωμένο

- ένα φλιτζάνι τσαγιού χυμός πορτοκαλιού

- ξύσμα 3 πορτοκαλιών

- 2 βανίλιες

- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 1 φλιτζάνι τσαγιού κορν φλάουρ

- 1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα άσπρα ωμά, τριμμένα στο multi να γίνουν σκόνη

- ένα φακελάκι baking powder

- 200 γραμμάρια μαρμελάδα πορτοκάλι


Χτυπάς στο μίξερ τα αβγά με την άχνη να φουσκώσουν και να γίνουν σαν αφρός, βάζεις λιωμένο βούτυρο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλιες, συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα και βάζεις ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι ή μαρίζ το αλεύρι, κορν φλάουρ, αμύγδαλο και baking powder (ανακατεύεις αυτά τα 4 στεγνά υλικά μεταξύ τους).

Αδειάζεις τα 2/3 του χυλού σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ορθογώνιο ταψί, ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου (να στεγνώσει και να ροδίσει ελαφρά), βγάζεις από το φούρνο και απλώνεις τη μαρμελάδα σε όλη την επιφάνεια.

Καλύπτεις με τον υπόλοιπο χυλό και συνεχίζεις το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Πασπαλίζεις την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη και κόβεις την πίτα σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια όταν κρυώσει λίγο.

Αν είναι καλοκαίρι διατηρείται στο ψυγείο, σε περίπτωση φυσικά που δεν φαγωθεί αμέσως όπως έγινε και στο παραξενοπιρουνίσιο σπίτι, οπότε η διατήρηση είναι περιττή. 😊

You Might Also Like

0 σχόλια