Ρεβύθια με παντζάρια

Φεβρουαρίου 12, 2025

 paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι διάβασε πρόσφατα πως διατροφικά είναι πολύ καλός ο συνδυασμός ρεβύθια + παντζάρια. Τα ρεβύθια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το μαγνήσιο που περιέχουν τα παντζάρια.
Μια που πλησιάζει και η αγαπημένη όλων των ζαχαροπλαστείων, ανθοπωλείων αλλά και του διαφημιστικού τμήματος της σοκολάτας Lacta γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, το Παράξενο Πιρούνι ζευγάρωσε τα ρεβύθια με τα παντζάρια σε μια υπέροχη χειμωνιάτικη ρεβυθάδα και φυσικά ήρθε να σου πει την ιστορία της! 💓

Αφού είχε μουλιάσει σε νερό τα ρεβύθια από το βράδυ, το Παράξενο Πιρούνι την επόμενη μέρα τα σούρωσε, τα έπλυνε καλά και τα έβαλε στη χύτρα σε νερό να τα σκεπάζει και να μένει και περιθώριο δυο δαχτύλων από πάνω.
Το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε πολύ καλά και καθάρισε 6 μικρά παντζάρια, κεφάλια και κοτσάνια. Έκοψε τα κεφάλια σε τέταρτα και τα πιο χοντρά κοτσάνια σε μικρά κομμάτια κι έβαλε αυτά και τα φύλλα των παντζαριών ολόκληρα μέσα στη χύτρα με τα ρεβύθια. Πρόσθεσε λίγο ξερό δεντρολίβανο, μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού, 2 - 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση και το ξύσμα ενός λεμονιού.

Άφησε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά με τη χύτρα σφραγισμένη για 40 με 45 λεπτά, να δει πως τα ρεβύθια είχαν μαλακώσει και τα παντζάρια είχαν βράσει. Τότε το Παράξενο Πιρούνι άνοιξε τη χύτρα του, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και λίγο χοντρό αλάτι και άφησε σε πιο δυνατή φωτιά τα υγρά να εξατμιστούν και να μείνει η ρεβυθάδα του με λίγο ζουμί, κάπως πιο πυκνό. 
Πριν βγάλει την χύτρα από την εστία, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε και ένα γεμάτο κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη, φροντίζοντας να μην πάρει βράση, ίσα - ίσα να ανακατευτεί με το φαγητό.

Το Παράξενο Πιρούνι απέσυρε την κατσαρόλα από την εστία και περίμενε μέχρι να γίνει το υπέροχο φαγητό του χλιαρό. Και μέχρι να περιμένεις κι εσύ, θα σου πει κι άλλο ένα μυστικό: 
Ο κουρκουμάς μαζί με το πιπέρι θα σε κρατήσουν μακριά από το κρεβάτι του πόνου και της γρίπης. Βάλε και το λεμόνι κι έχεις το τρίπτυχο που θα σου δώσει την ασπίδα που χρειάζεσαι κι ένα λόγο για να μη ξαναγοράσεις χαρτομάντιλα!  
Απλά, φρόντισε να μην βράζει ο κουρκουμάς όταν τον προσθέτεις σε φαγητά, γιατί απλούστατα πικρίζει.

Το Παράξενο Πιρούνι απόλαυσε τη φανταστική του πορφυρή ρεβυθάδα ζεστή με λεμονάκι που ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται τώρα εδώ γερό και δυνατό κι αν κάνεις ότι σου λέει, έτσι θα γίνεις κι εσύ! 💪 😊

You Might Also Like

0 σχόλια