Τάρτα με καρύδι, σοκολάτα
και μπύρα Ionian Epos

Δεκεμβρίου 20, 2018

paraxeno pirouni, to paraxeno pirouni, γλυκό με μπύρα, γλυκό από την Κέρκυρα, καραμέλα με μπύρα, σοκολάτα με μπύρα, γλυκό με σοκολάτα και μπύρα

Αυτό το γλυκό δεν είναι απλά υπερπαραγωγή, είναι... έπος! Αυτό γιατί πέρα από τα αγαπημένα υλικά σοκολάτα - καρύδι περιέχει και την επίσης αγαπημένη μπύρα, και μάλιστα μπύρα από το -όχι απλώς αγαπημένο- λατρεμένο, νησί της Κέρκυρας! Η χειμωνιάτικη ετικέτα της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας a.k.a. Corfu Beer που πολύ ποιητικά ονομάστηκε Ionian Epos, ενέπνευσε το Παράξενο Πιρούνι και έτσι ένα φοβερό μπυρο-σοκολατένιο γλυκό δημιουργήθηκε στην παράξενη κουζίνα του. Α, επιπλέον είναι και ό,τι πρέπει για Χριστούγεννα!

Για τη βάση της τάρτας:

- 125 γραμμάρια βούτυρο, όχι εντελώς παγωμένο
- 60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 2 βανίλιες
- ελάχιστο αλάτι
- 150 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

Φτιάχνεις μια ζύμη τάρτας  με τον γνωστό τρόπο. Δηλαδή στα στεγνά υλικά βάζεις το βούτυρο που το τρίβεις με τα χέρια να γίνει σαν βρεγμένη άμμος, πλάθεις τη ζύμη σε μπάλα (ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο επιπλέον αλεύρι ή λίγο κρύο νερό, ό,τι χρειαστεί για να γίνει εύπλαστη η ζύμη), τυλίγεις με διαφανή μεμβράνη και βάζεις το λιγότερο για μια ώρα στο ψυγείο.
Την ανοίγεις σε φύλλο, τη στρώνεις σε ταψάκι καλυμμένο με λαδόχαρτο και την τρυπάς σε όλη την επιφάνεια με πιρούνι. Τοποθετείς το ταψάκι για λίγο στην κατάψυξη και το βγάζεις μετά για να το ψήσεις (έτσι δεν θα φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο και βελτιώνεται και η τριφτή υφή που πρέπει -σαν τάρτα- να έχει).
Ψήνεις για 15 με 20 λεπτά στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, μέχρι η βάση της τάρτας πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
Βγάζεις από το φούρνο το ταψάκι και αφήνεις την άδεια τάρτα να κρυώσει.

Για τη μπυρο-γέμιση καρυδιού:

- 60 γραμμάρια ζάχαρη μαύρη
- 75 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 80 ml μπύρα Ionian Epos

Βράζεις μαζί όλα τα παραπάνω υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ένα μίγμα σαν παχύρρευστη καραμέλα γάλακτος (θέλει λίγα λεπτά). Το κατεβάζεις από τη φωτιά και όταν κρυώσει εντελώς, το στρώνεις πάνω στην ψημένη βάση της τάρτας.
Βάζεις την κρύα πλέον τάρτα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσεις και την επικάλυψη σοκολάτας - μπύρας!

Για τη μπυρο-σοκολατένια επικάλυψη:

- 100 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα, 60 - 65% περιεκτικότητα σε κακάο
- 80 γραμμάρια μπύρα Ionian Epos

Κόβεις τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια (ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις σταγόνες σοκολάτας υγείας) και μαζί με τη μπύρα, ζεσταίνεις το μίγμα σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και να έχεις ένα ενοποιημένο μίγμα.
Όταν το μίγμα κρυώσει και σφίξει περισσότερο (ε, δε θα σφίξει και σαν μους σοκολάτας), το απλώνεις πάνω από τη γέμιση καρυδιού και τοποθετείς την τάρτα στο ψυγείο. Μετά από μερικές ώρες, γέμιση και επικάλυψη θα στερεοποιηθούν και θα σφίξουν περισσότερο, οπότε η τάρτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Η τάρτα αυτή όπως καταλαβαίνει κανείς μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε άλλη μπύρα που να γλυκίζει (κάποια π.χ. βελγική strong ale) ή φυσικά μια καλή καφε-σοκολατένια Stout ή Imperial Stout! Επειδή το Παράξενο Πιρούνι βρισκόταν στο νησί, είπε να χρησιμοποιήσει την απαλή (τύπου βελγική strong ale) και με πολύ όμορφα καραμελένια αρώματα, Ionian Epos!
Το γλυκό αυτό είναι πλούσιο και πολύ γευστικό! Πάντως ειδικά στην σοκολατένια επικάλυψη, μπορεί να "ακουστεί" και η μπύρα!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Όλη η τάρτα τέλεια αλλά αυτή η γέμιση όπως το είπες.. έπος!
    Καλές γιορτές με υγεία και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Καλές γιορτές και σε σένα, να περάσεις όμορφα!

      Διαγραφή