Χοιρινό γεμιστό ρολό και ψητό κουνουπίδι

Δεκεμβρίου 10, 2018

paraxeno pirouni

Eπειδή τον τελευταίο καιρό είχε πέσει αρκετή χορτοφαγία στη διαδικτυακή κουζίνα του Παράξενου Πιρουνιού και αυτό σαν καλό πιρούνι που είναι προσπαθεί να ανεβάζει συνταγές για όλα τα γούστα, σήμερα έχοντας βρει ένα ωραίο κομμάτι χοιρινού φιλέτου σκέφτηκε πως είναι πια καιρός να δώσει λίγη σάρκα σ' αυτό το blog (κανονικά! :), κι έτσι έφτιαξε ένα γεμιστό χοιρινό ρολό με υλικά που είχε πρόχειρα!

Το κομμάτι του κρέατος πρέπει όπως καταλαβαίνει κανείς να είναι σχετικά λεπτό. Αν δεν είναι, υπάρχει αυτό το ωραίο εργαλείο που χτυπάς το κρέας και λεπταίνει (αυτό που είναι σαν το σφυράκι που έχουν στα δικαστήρια... ωραία πράγματα!)Αλατοπιπερώνεις και από τη μέσα και από την έξω πλευρά. Από τη μέσα (την πλευρά που θα βάλεις τη γέμιση ντε) απλώνεις μια λεπτή στρώση μουστάρδα και σ' αυτό το σημείο το Παράξενο Πιρούνι αυτοσχεδίασε: 
Έβαλε στο μπλέντερ μια μικρή πράσινη πιπεριά σε κομματάκια, μαϊντανό, σκόρδο και κάπαρη. Επίσης ρίγανη, λίγο κύμινο σε σκόνη και... λίγο ξύσμα πορτοκαλιού! Μαζί με ελάχιστο ελαιόλαδο πολτοποίησε να γίνει ένα μίγμα σαν κρέμα (αν έχει και κομματάκια μέσα δεν πειράζει). Είχε και ένα μικρό καροτάκι στο ψυγείο έτοιμο να... χάσει τις αισθήσεις του, οπότε το έτριψε στον τρίφτη και το πρόσθεσε στο μίγμα της γέμισης (εκτός μπλέντερ, γι' αυτό και τα πορτοκαλί κομματάκια που φαίνονται). Άπλωσε τη γέμιση πάνω από τη στρωμένη με μουστάρδα πλευρά του κρέατος, ρόλαρε σιγά - σιγά, έδεσε με σπάγγο (ή μπορείς να στερεώσεις τις άκρες με οδοντογλυφίδες), άλειψε το ρολό με ελάχιστο ελαιόλαδο και το έψησε στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα και το κρέας να έχει ψηθεί.
Φυσικά, κρέας μόνο του χωρίς σαλάτα, πουρέ, ρυζάκι, πατάτες κτλ, δε λέει γι' αυτό και το θέμα του συνοδευτικού απασχόλησε το Παράξενο Πιρούνι και σκέφτηκε να είναι κάτι εποχιακό, οπότε μαζί με το κρέας (όχι από την αρχή, μετά από κανένα 20λεπτο) έβαλε μέσα στο ταψί και ένα κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια αφού το είχε αλείψει πριν με ένα αρωματικό μίγμα λαδολέμονου, λιωμένου σκόρδου, πάπρικας και ελάχιστου ξύσματος πορτοκαλιού.

Αν δεν τα πας καλά με το κουνουπίδι επειδή όπως όλος ο κόσμος το δοκίμασες πρώτη φορά βραστό και η μπόχα του έως ότου βράσει κατάφερε να σε κάνει να ξεπεράσεις μέχρι και την τραυματική εμπειρία με τις κάλτσες από το στρατό του μεγαλύτερου αδελφού σου, έτσι ψητό δε μυρίζει καθόλου και αν το μαρινάρεις όπως και το Παράξενο Πιρούνι γίνεται λουκούμι, καλύτερο κι από πατάτες φούρνου! Αν τώρα δε θέλεις κουνουπίδι, αυτό το χοιρινό ρολό εννοείται πως τρώγεται ωραιότατα με πράσινη σαλάτα!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Αυτό με το ψητό κουνουπίδι το ψάχνω ώρα!! Διάβασα αρκετές συνταγές εδώ και μισή ωρίτσα, καθώς θέλω να κάνω αύριο για να συνοδεύσω ένα κοτόπουλο που ήδη έχω έτοιμο.
    Χτύπησες "τρίποντο" με το κείμενο σήμερα Σκοτεινούλα μου.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι και με το καλό στις μέρες των Χριστουγέννων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητή Πηνελόπη! Δεν είμαι και πολύ αναλυτική στην περιγραφή της συνταγής η αλήθεια είναι, έγραψα το post λίγο βιαστικά, αλλά εσύ με την πείρα σου σίγουρα θα πετύχεις σε αυτό που θέλεις να κάνεις. Να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου εύχομαι, καλές γιορτές!

      Διαγραφή