Κρεμμυδόσουπα βελουτέ με τσάι του βουνού, γραβιέρα και νούμπουλο Κέρκυρας

Δεκεμβρίου 17, 2018

σούπα, σούπα βελουτέ, κρεμμυδόσουπα, νούμπουλο, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι αγαπάει όλες τις σούπες. Καθώς σκεφτόταν λοιπόν ποια συνταγή για σούπα να ανεβάσει, διάλεξε όπως ήταν φυσικό την πιο περίεργη και ταυτόχρονα την πιο εύκολη και νόστιμη! Με αγαπημένα υλικά της χώρας και του νησιού του, μια κρεμμυδόσουπα βελουτέ κατάλληλη για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο.

Υλικά για 2 μερίδες:

- μισό κιλό κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι (μαύρο και λίγη κόκκινη γλυκιά πάπρικα), θυμάρι ξερό
- 300 ml ζωμός κρέατος (ακόμα καλύτερα αν είναι σπιτικός)
- λίγο τσάι του βουνού
- γραβιέρα και νούμπουλο (ή όποιο άλλο αλλαντικό είναι διαθέσιμο) για το σερβίρισμα

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε τοποθετώντας τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σε αρκετά χαμηλή φωτιά (με όριο το 10, είχε το μάτι της κουζίνας στο 3) τα άφησε με κλειστή την κατσαρόλα να μαλακώσουν και να γυαλίσουν (αυτό που λένε να "καραμελώσουν"). Για να γίνει αυτό χρειάστηκαν 30 με 40 λεπτά.
Το αλάτι, πιπέρι και θυμάρι (το θυμάρι είναι προαιρετικό, αν δεν προστεθεί φαίνεται και περισσότερο το άρωμα του τσαγιού του βουνού) προστέθηκαν στη μέση του μαγειρέματος των κρεμμυδιών. Το Παράξενο Πιρούνι φρόντιζε πάντως να ανακατεύει περιστασιακά, ρίχνοντας που και που καμιά ματιά στην κατσαρόλα.
Αφού πέρασε το χρονικό αυτό διάστημα και τα κρεμμύδια σιγομαγειρεύτηκαν και καραμέλωσαν, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε το ζωμό, γύρισε τη φωτιά στο μέτριο και έβρασε με κλειστή την κατσαρόλα για 15 με 20 λεπτά.
Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το τσάι του βουνού, αφήνοντάς το κανένα τέταρτο με εικοσάλεπτο μέσα στην κλειστή κατσαρόλα για να βγάλει το άρωμά του. Κάποιος μπορεί να το βάλει δεμένο μέσα σε ένα τούλι για να το αφαιρέσει πιο εύκολα μετά. Οπότε, το τσάι του βουνού ύστερα αφαιρείται και η σούπα πολτοποιείται στο μπλέντερ.

Το Παράξενο Πιρούνι σέρβιρε την κρεμμυδόσουπά του ζεστή, με το νούμπουλο σε φετάκια που τα είχε περάσει από το γκριλ, φλούδες γραβιέρας και αρκετό, καλό φρέσκο ψωμί. Επίσης ήπιε μαζί και μπρούσκο (ξηρό) κρασί.

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Καλημέρα Έφη ξέρεις που θα βρω νούμπουλο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Νούμπουλο μαζί με άλλα Κερκυραϊκά προϊόντα είχα θυμάμαι βρει σε ένα μαγαζάκι στους Αμπελόκηπους, ήταν σε μια κάθετη λίγο ανηφορική ακριβώς έξω από το μετρο Πανόρμου. Δε θυμάμαι το όνομα τώρα.. Μπορεί να υπάρχει σε deli καταστήματα ή με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.. δεν το έχω ψάξει. Στην Κέρκυρα το βρίσκω στο τοπικό σούπερ μάρκετ. Να προειδοποιήσω πάντως πως είναι αρκετά πικάντικο και με έντονη γεύση, αν κάποιος είναι ΟΚ με αυτό σίγουρα θα του αρέσει πολύ.

      Διαγραφή