Μελιτζάνες παπουτσάκια
με κάστανα και μανιτάρια

Δεκεμβρίου 09, 2025

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι πάντα απορούσε γιατί μερικοί άνθρωποι (γυναικείου φύλου κυρίως) κάνουν συλλογή παπουτσιών, ξοδεύοντας χρόνο και -πιο σημαντικό- χρήμα για να έχουν δεκάδες ζευγάρια, ακόμα κι αν κάποια μπορεί να φορεθούν μια φορά. Το ίδιο το Παράξενο Πιρούνι δε ντρέπεται καθόλου να ομολογήσει πως έχει ένα ζευγάρι που του κάνει και τα φορά παντού. Και κάπως έτσι, βρίσκει πολύ καλύτερο να περνά το χρόνο του κάνοντας τις μελιτζάνες παπουτσάκια, περίπου σαν την θεία- νεράιδα της παραμυθένιας Σταχτοπούτας όπου έφτιαχνε άμαξες, ρούχα και γοβάκια μεταμορφώνοντας φρούτα και ζαρζαβατικά.

Αφού λοιπόν έφτιαξε τις μελιτζάνες "παπουτσάκια" στη βίγκαν εκδοχή τους με "κιμά" στραγαλιού και μπεσαμέλ ταχινιού 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

και για να έχει κι ένα δεύτερο πιο καλοκαιρινό ζευγάρι είπε να κάνει και μελιτζάνες "παπουτσάκια" με σύκα

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

τώρα το Παράξενο Πιρούνι ως άλλη νεράιδα της λαϊκής αγοράς και της διπλανής πόρτας, μεταμορφώνει τις μελιτζάνες σε παπουτσάκια χειμωνιάτικα & γιορτινά με κάστανα και μανιτάρια και ακόμα κι αν δε βρήκες τι ρούχα θα βάλεις στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, από παπούτσια είσαι κομπλέ! 😊

Αρχικά, το Παράξενο Πιρούνι είχε ένα σκαφάκι αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι τα οποία μουλιάζουν σε βραστό νερό για 20 λεπτά περίπου κι είναι έτοιμα για χρήση. Αυτό βόλεψε το Παράξενο Πιρούνι γιατί τα σώταρε σουρωμένα από το νερό τους σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με μια τριμμένη σκελίδα σκόρδου, πρόσθεσε αποξηραμένο θυμάρι, μπαχάρι και λίγο μοσχοκάρυδο σε σκόνη, αλάτι και μαύρο πιπέρι και τα άφησε να βράσουν για 10 - 15 λεπτά στο νερό όπου είχαν μουλιάσει. Μετά δυνάμωσε τη φωτιά, ξεσκέπασε το κατσαρολάκι του και όταν το ζουμί είχε συμπυκνωθεί και γίνει σαν σιρόπι, πρόσθεσε κρέμα γάλακτος για μαγειρική χρήση από κάσιους (200 ml καθαρό βάρος) που την προτιμά από την κανονική κυρίως για την πηκτική της ικανότητα, τη γεύση, αλλά και τη χαμηλότερη τιμή.

Όταν η γρήγορη και πανεύκολη κρεμώδης σος μανιταριών κατέβηκε από την εστία, έγινε χλιαρή και έπηξε κι άλλο, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε και μερικά έτοιμα βρασμένα και ψιλοκομμένα κάστανα κι αυτό ήταν! Η επένδυση των παπουτσιών ήταν έτοιμη!

Στη συνέχεια, το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε και σκούπισε 2 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες και τις έκοψε στη μέση οριζοντίως. Με το μαχαιράκι του χάραξε σε κάθε μισό κομμάτι μελιτζάνας χιαστί γραμμές, άλειψε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και έψησε στο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά περίπου, να δει πως οι μελιτζάνες είχαν πάρει χρώμα και οι γραμμές που είχε χαράξει είχαν ανοίξει. Τις έβγαλε από το φούρνο και μοίρασε στην επιφάνεια της καθεμιάς το μίγμα μανιταριών - κάστανων. Ξανάβαλε για λίγα λεπτά στο φούρνο ίσα - ίσα να ζεσταθεί η επικάλυψη και τις σέρβιρε ζεστές.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι στόλισε την επιφάνεια με λίγα σποράκια ροδιού και σέρβιρε μαζί με πράσινη σαλάτα. Πιο γιορτινές μελιτζάνες παπουτσάκια από αυτές και μάλιστα χωρίς χρήση ζωικών - γαλακτοκομικών προϊόντων, δε γίνεται!

You Might Also Like

0 σχόλια