Σου με κρέμα και καραμέλα μπύρας

Δεκεμβρίου 19, 2025

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Όσο κι αν κρατιέσαι όλο το χρόνο, τις γιορτές μπορείς να φας ένα γλυκό και να πιεις κι ένα ποτηράκι παραπάνω. Κι αν θες να συνδυάσεις γλυκό και ποτηράκι, δοκίμασε ένα παραξενοπιρουνίσιο γεμιστό μπυρο-σου, γιατί ΣΟΥ αξίζει! 
Το μπυρόφιλο Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε μια μαύρη ελληνική μπύρα που μπορεί να βρεθεί σχετικά εύκολα στο σούπερ μάρκετ, την Septem Porter. Τα απαλά αρώματα καφέ και σοκολάτας (χαρακτηριστικά όλων των porter) που έχει, δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε δαιμόνιο σεφ και εραστή του ζύθου παράλληλα να σκαρφιστεί ξεχωριστές γλυκές μπυρο-συνταγές! 

Η κρέμα ζαμπαγιόν (μοιάζει με την κρέμα custard) με βάση τη συγκεκριμένη μπύρα, καστανή ζάχαρη κι ενισχυμένη με μπαχαρικά που το Παράξενο Πιρούνι θεώρησε πως ταιριάζουν αρωματικά & γευστικά, ήταν ένα ό-ν-ε-ι-ρ-ο!
Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, "έλουσε" την κορυφή των μικρών σου με σιρόπι καραμέλας φτιαγμένο -φυσικά- κι αυτό με Septem Porter! 


Για 27 μικρά σουδάκια το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:

- μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό
- μια πρέζα αλάτι
- 30 γραμμάρια βούτυρο
- μισό φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή αν υπάρχει σκληρό
- ένα αβγό
- λίγη κανέλα 

Σε κατσαρολάκι το Παράξενο Πιρούνι έβαλε νερό, αλάτι και βούτυρο και όταν πήρε την πρώτη βράση, αμέσως κατέβασε από τη φωτιά και έριξε το αλεύρι γρήγορα όλο μαζί και με μία κίνηση. Ανακάτεψε το μίγμα που σχηματίστηκε ξανά γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δει πως είχε σφίξει και είχε δημιουργηθεί μια μπάλα ζύμης η οποία είχε ξεκολλήσει από το κατσαρολάκι.
Ανακάτεψε για λίγο με την κουτάλα του, κυρίως για να κρυώσει κάπως η ζύμη και τότε πρόσθεσε το αβγό και λίγη κανέλα για άρωμα. Όταν συνεχίζοντας το ανακάτεμα μετά την προσθήκη του αβγού είδε ότι η ζύμη έχει γίνει απαλή και λεία και θύμιζε περίπου μπεσαμέλ, τότε πήρε δύο ίδια κουταλάκια του γλυκού και με μικρά κομματάκια ζύμης σχημάτισε με τα κουταλάκια μπαλάκια τα οποία αράδιασε σε βουτυρωμένο ταψί και έβαλε στο φούρνο.

Το Παράξενο Πιρούνι έψησε για 20 περίπου λεπτά (είδε ότι φούσκωσαν και έγιναν ξανθά/καστανά) σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς με αέρα. 
Τα άφησε να κρυώσουν και με μαχαίρι (ή... και με το νύχι για όποιον είναι μερακλής 😊) τα "έσκαψε" λίγο στη βάση τους (είναι κούφια από μέσα και έτσι πρέπει να είναι τα σου, αλλιώς έχεις φτιάξει κάτι άλλο!) έτσι ώστε να γεμίσει το εσωτερικό τους με τη λαχταριστή μπυροκρέμα! 


Για την κρέμα μαύρης μπύρας (porter) το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε

- 4 κρόκους αβγών
- 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 120 γραμμάρια μπύρα Septem Porter
- 1/4 κουταλιού γλυκού γαρίφαλλο σε σκόνη
- 1/8 κουταλιού γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
- 5 σποράκια ολόκληρο κάρδαμο μαύρο (κακουλέ)
- 2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ διαλυμένες σε 1/4 φλιτζανιού τσαγιού κρύα μπύρα Septem Porter 

Σε κατσαρολάκι, πάνω από άλλο μεγαλύτερο κατσαρολάκι με νερό που έβραζε (μπεν μαρί), το Παράξενο Πιρούνι τοποθέτησε τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη, τη μπύρα και τα μπαχαρικά και ανακάτεψε με ένα σύρμα μέχρι το μίγμα να πήξει λίγο (σαν κρέμα custard). Τότε έριξε το διαλυμένο στη μπύρα κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κάνει σβόλους. 
Μετά από λίγο, το μίγμα είχε γίνει πιο σφιχτό, οπότε το κατέβασε από τη φωτιά, αφαίρεσε τα σποράκια του κάρδαμου και το άφησε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάπου - κάπου για να μην πιάσει κρούστα. Η κρέμα έφτασε ακριβώς για να γεμίσει και τα 27 σουδάκια χωρίς να περισσέψει καθόλου.
Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τα γεμισμένα σουδάκια στο ψυγείο με τη μεριά που είχε ανοίξει την τρυπούλα να κοιτάει προς τα πάνω. Μέχρι να κρυώσουν και να σφίξει λίγο ακόμα η κρέμα στο εσωτερικό τους, ετοίμασε και το καραμελένιο μπυρο-σιρόπι!


Για το καραμελο-σιρόπι μπύρας: 

- 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 300 ml μπύρα Septem Porter
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 3 σποράκια ολόκληρο κάρδαμο μαύρο (κακουλέ)
- 2 κόκκοι μπαχάρι 

Για την καραμελο-μπυρο-σος που ήταν η ευκολότερη όλων, το Παράξενο Πιρούνι έβρασε όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι που θα θύμιζε σιρόπι καραμέλας! Όταν κρυώσε, έριξε λίγο πάνω από κάθε σουδάκι για να τα στολίσει. 
Αυτό περίσσεψε, οπότε το φύλαξε σε γυάλινο βαζάκι σαν να ήταν μαρμελάδα και… κάτι θα βρει να το κάνει!
Το Παράξενο Πιρούνι όμορφα και γιορτινά, έβαλε τα σουδάκια σε καραμελόχαρτα μέσα σε ένα μεγάλο κουτί και τα διατήρησε στο ψυγείο στην κατάλληλη θέση, δηλαδή δίπλα στα μπουκάλια με τις μπύρες! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια