Κριτσίνια παντζάρι
Ιουνίου 24, 2025Ο ήχος που κάνει ένα τραγανό κριτσίνι όταν σπάει είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς που αφορούν την ηχητική κάλυψη στο θέμα φαγητό. Σε αντίθεση με το κουλούρι ή μπισκότο, το κριτσίνι (το λέει και το όνομα του εξάλλου), οφείλει να παράγει αυτόν τον ήχο και να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Τα σημερινά παραξενοπιρουνίσια κριτσίνια δεν περνούν απαρατήρητα. Κλέβουν τις εντυπώσεις με το έντονο χρώμα τους, δεν είναι φίλοι της σιωπής και όπως συνηθίζεται σε αυτό το ιστολόγιο είναι αρωματικά, λίγο πικάντικα, φτωχά σε θερμίδες και λιπαρά και λες και δεν έφταναν όλα τα παραπάνω, είναι και gluten-free!
Για να φτιάξει 18 μέτρια κριτσίνια, το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:
- ένα σακουλάκι (200 γραμμάρια καθαρό βάρος) αφράτα, ανάλατα στραγάλια
- λίγη γλυκιά και λίγη καυτερή πάπρικα σε σκόνη
- λίγη ρίγανη ξερή τριμμένη
- μια κοφτή κουταλιά σούπας περίπου παντζάρι αφυδατωμένο σε σκόνη*
- ένα μεγαλούτσικο κεφάλι παντζαριού βρασμένο ή ψημένο καθαρισμένο
- ένα μεσαίο αβγό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λίγο μηλόξιδο
Το Παράξενο Πιρούνι άλεσε σε δύο δόσεις τα στραγάλια στο multi για να τα κάνει σκόνη σαν αλεύρι και ανακάτεψε μαζί με τα μπαχαρικά σε μπολ. *Το Παράξενο Πιρούνι βρήκε την ευκαιρία να βάλει και ένα μικρό φακελάκι με ροζ σκόνη παντζαριού που είχε βρει σε ψαγμένη αγορά και περίμενε την ευκαιρία να την αξιοποιήσει σε κάποια δημιουργία του. Αν κάποιος δεν έχει φυσικά δεν βάζει, είναι προαιρετικό για τη συνταγή.
Στο multi και πάλι το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το παντζάρι κομμένο σε μικρά κυβάκια, το αβγό, το σκόρδο ψιλοκομμένο και λίγο μηλόξιδο και ομογενοποίησε καλά. Πρόσθεσε το μίγμα παντζαριού στο μίγμα στεγνών υλικών στο μπολ του κι ανακάτεψε καλά να δημιουργηθεί μια ζύμη σαν ζύμη κουλουριών.
Έπλασε μικρά και λίγο παχουλά κορδόνια με τη ζύμη και επάνω στη σχάρα του φούρνου όπου είχε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το Παράξενο Πιρούνι τοποθέτησε τα κριτσίνια του κι έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, να δει ότι οι άκρες είχαν αρχίσει να σκουραίνουν.
Τα κριτσίνια είναι πιο νόστιμα την επόμενη που οι γεύσεις και τα αρώματα δένουν μεταξύ τους. Το Παράξενο Πιρούνι τα κρατά φυλαγμένα σε χάρτινο σακουλάκι που κλείνει καλά και τα απολαμβάνει όποια στιγμή της ημέρας επιθυμεί.
0 σχόλια