Πίτα με κεχρί και μανιτάρια

Νοεμβρίου 09, 2018

πίτα με κεχρί, πίτα vegan, πίτα νηστίσιμη, πίτα με υπερτροφές, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι πάντα τσιμπάει νέα υλικά και πάντα ετοιμάζει νέα πιάτα με αυτά. Από τις λεγόμενες υπερτροφές που πρόσφατα μπήκαν στη ζωή ανθρώπων και πιρουνιών και έγιναν ας πούμε "mainstream" (δηλαδή υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ και σε τιμή που αντέχεται), το Παράξενο Πιρούνι είχε αφήσει αδοκίμαστο το κεχρί. Όταν το τσίμπησε τελικά, του άρεσε πολύ.
Η γεύση του ήταν ήπια κι ευχάριστη, θύμισε στο Παράξενο Πιρούνι κους κους κι επίσης μαγειρεύτηκε σε λίγα λεπτά. Πήρε ρόλο ζυμαρικού (όπως το πεπονάκι ή το κριθαράκι) και μαγειρεύτηκε με λαχανικά σαν σούπα, βρασμένο και σουρωμένο έγινε μαζί με μυρωδικά σαλάτα (σαν ταμπουλέ), μαγειρεύτηκε απίθανα μαζί με μοσχαράκι σαν γιουβέτσι κατσαρόλας και το τελευταίο -προς το παρόν- και πιο δημιουργικό πιάτο είναι αυτό εδώ. Φυσικά, είναι και το πιο νόστιμο! 

Υλικά για ένα μέτριο γυάλινο πυρέξ:

Για το "φύλλο" με το κεχρί:

- μισό πακέτο, μια κούπα περίπου κεχρί (του Σκλαβενίτη, το πακέτο δεν έκανε πάνω από 2 ευρώ)
- ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- μισό ματσάκι μαϊντανό
- 1/3 κ.γλ. περίπου κουρκουμά σκόνη
- μια τσιμπιά τζίντζερ σκόνη
μια τσιμπιά μοσχοκάρυδο σκόνη
- αλάτι
περίπου 250 γρ. καπνιστό regato (προαιρετικά), τριμμένο

Για τη γέμιση μανιταριών:

ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- ελαιόλαδο
- μια μεγάλη, πράσινη πιπεριά κομμένη σε μικρά καρεδάκια
- ένα σκαφάκι ελληνικά, άσπρα μικρά μανιτάρια πλυμένα + ψιλοκομμένα
- το υπόλοιπο μισό ματσάκι μαϊντανό
- ένα μικρό σακουλάκι αποξηραμένα μανιτάρια (πορτσίνι, πλευρώτους... ό,τι θες)
- ένα μικρό μπουκαλάκι Μαυροδάφνη
- ένα πελτεδάκι, μίνι συσκευασία 70 γραμμαρίων (αλλιώς 2 - 3 κ.σ. πελτέ)
2 με 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- μερικοί κόκκοι μπαχάρι
- λίγο ξερό θυμάρι
- ένα φύλλο δάφνης
- λίγη καπνιστή πάπρικα και λίγο καυτερό κόκκινο πιπέρι
- αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι
μια κονσέρβα κόκκινα φασόλια (red kidney beans), προαιρετικά

Η βάση και η επικάλυψη της πίτας ήταν όπως φαίνεται όχι φύλλο, αλλά ένας χυλός από κεχρί και το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε την προετοιμασία με αυτό. Τσιγάρισε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι βάζοντας μαζί και τα κοτσανάκια από το μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένα, πρόσθεσε νερό (διπλάσια, ίσως και τριπλάσια ποσότητα από το κεχρί), κουρκουμά, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και αλάτι. Έβαλε και το κεχρί και το άφησε να βράσει καλά με την κατσαρόλα σκεπασμένη σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Ύστερα ξεσκέπασε, έβαλε τα φυλλαράκια από το μαϊντανό ψιλοκομμένα και σε δυνατότερη φωτιά το άφησε να απορροφήσει όλο το νερό, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. 
Ο πηχτός χυλός από κεχρί πρέπει να γίνει κάπως σαν πολέντα σε υφή και όψη και όταν το Παράξενο Πιρούνι βεβαιώθηκε ότι ήταν κάπως έτσι, τον έβαλε σε μπολ προσθέτοντας όταν κρύωσε και το τυρί -όχι όλο, άφησε και λίγο τυρί για να πασπαλίσει την επιφάνεια της πίτας. Χωρίς την προσθήκη τυριού μπορεί να γίνει ένα πλήρες και νόστιμο vegan πιάτο, εκείνη τη στιγμή όμως το Παράξενο Πιρούνι λαχτάρησε λίγο τυράκι και το έκανε vegetarian. 

Έπειτα, σειρά είχε η γέμιση της πίτας. Το Παράξενο Πιρούνι τσιγάρισε σε λίγο ελαιόλαδο ξανά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Έβαλε την πιπεριά, τα μανιτάρια και τα κοτσανάκια του μαϊντανού πολύ ψιλοκομμένα. Έβαλε και τα αποξηραμένα μανιτάρια που τα είχε μουλιάσει στη Μαυροδάφνη -μαζί με τη Μαυροδάφνη. Στη συνέχεια πρόσθεσε το πελτεδάκι αραιωμένο σε νερό και όλα τα μπαχαρικά. Σκέπασε και έβρασε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 30 με 40 λεπτά. Μετά ξεσκέπασε, δυνάμωσε τη φωτιά και έβαλε τα φυλλαράκια του μαϊντανού ψιλοκομμένα και τα φασόλια καλά σουρωμένα και πλυμένα. Άφησε τη γέμιση να βράσει και να πιει το ζουμί της όσο πιο πολύ γινόταν.
Σε πυρέξ που το Παράξενο Πιρούνι λάδωσε καλά, έβαλε τον μισό χυλό κεχριού. Έστρωσε τη μανιταρογέμιση και σκέπασε με τον υπόλοιπο χυλό κεχριού. Από πάνω, έριξε και το τυρί που είχε κρατήσει. Έψησε στον αέρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για κανένα 20λεπτο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να δει ότι η επιφάνεια είχε ροδίσει ελαφρά. 

σαν μουσακάς

Όταν ύστερα από μισή ώρα περίπου η πίτα έγινε πιο χλιαρή, το Παράξενο Πιρούνι την έκοψε σε κομμάτια και τη δοκίμασε. Ήταν νοστιμότατη και η γεύση της θύμισε στο Παράξενο Πιρούνι πάρα μα πάρα πολύ, μουσακά! Κάποιος που δε θέλει το κεχρί μπορεί να χρησιμοποιήσει πολέντα (σιμιγδάλι καλαμποκιού, είναι επίσης χωρίς γλουτένη), τα φασόλια επίσης δεν είναι απαραίτητο να προστεθούν ή μπορούν να αντικατασταθούν από καλαμπόκι.
Το δυνατό σημείο αυτής της πίτας είναι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, όπως και τα μανιτάρια φυσικά, αν κάποιος έχει πρόσβαση σε τίποτα μανιτάρια δάσους, άγρια, όχι του σούπερ μάρκετ τέλος πάντων, έχει σίγουρα ένα πολύ καλό και νόστιμο λόγο για να κόψει ή να περιορίσει το κρέας!

You Might Also Like

4 σχόλια

  1. Τι ωραία όψη που έχει το κομμένο κομμάτι, Έφη μου!
    Με βάζει σε σκέψεις για την επόμενη πίτα, με τούτο το ιδιόμορφο φύλλο σου...
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητή Πηνελόπη! Οι πίτες δεν έχουν απαραίτητα όλες φύλλο, και κάτι παραδοσιακές πίτες με χυλό καλαμποκάλευρου και αρωματικά χόρτα είναι τέλειες, συμφωνείς φαντάζομαι! Καλό απόγευμα κι από μένα!

      Διαγραφή