Τσουρεκάκια γεμιστά με κάστανο

Οκτωβρίου 22, 2018

καστανοπιτάκια, καστανοτσουρεκάκια, τσουρέκι κάστανο, κάστανο με σοκολάτα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Τα κάστανα από τη φωτιά ποιος θα τα βγάλει? Το Παράξενο Πιρούνι φυσικά, το οποίο μετά την καστανοπίτσα ακόμα δεν έχει χορτάσει και γι' αυτό το λόγο φτιάχνει και γλυκά μίνι τσουρεκάκια με γέμιση κάστανο απτόητο. Σαν να μην τρέχει κάστανο!

Υλικά για τη ζύμη:

- 1 και 3/4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ένα φακελάκι μαγιά σκόνη
- 60 ml χλιαρό γάλα (40 βαθμούς)
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
- 50 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- ένα αβγό
- μια βανίλια, λίγη κανέλα
- προαιρετικά, ένα αβγό χτυπημένο με ζάχαρη και κανέλα και λίγο σουσάμι 

Υλικά για τη γέμιση:

- κάστανα (γύρω στα 15 με 20 κάστανα)
- ένα κομματάκι στο μέγεθος καρυδιού, βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- 1/3 κούπας γάλα εβαπορέ πλήρες αδιάλυτο
- 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- μια βανίλια, λίγη κανέλα, λίγο κονιάκ ή λικέρ κουμ κουάτ
- μια καλά γεμάτη κουταλιά πηχτή μαρμελάδα (όποια γεύση προτιμάει κανείς)
- μια χούφτα σταφίδες ξανθές
- 1/3 κούπας καρυδόψιχα αλεσμένη στο multi
- μια σοκολάτα κουβερτούρα πραλίνα (180 γραμμάρια η συσκευασία) ψιλοκομμένη

Βράζεις, ξεφλουδίζεις τα κάστανα (ή αν σε βολεύει καλύτερα ψήστα, no problem) και τα αλέθεις στο multi μαζί με το γάλα το οποίο έχεις ζεστάνει από πριν και διαλύσει μέσα του τη ζάχαρη, τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο. Αδειάζεις τον πολτό (πρέπει να θυμίζει σφιχτό πουρέ πατάτας, αλλιώς βάζεις περισσότερο κάστανο ή περισσότερο γάλα) σε μπολ και προσθέτεις κανέλα και ποτό (κάστανο και αλκοόλ είναι 2 πολύ καλοί φίλοι, να το ξέρεις), μαρμελάδα, σταφίδες, καρυδόψιχα και σοκολάτα.
Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές (αυτό το Παράξενο Πιρούνι μυαλό δε βάζει, πάλι με το μάτι τα έκανε όλα), οπότε μπορείς να βάλεις λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα καρυδόψιχας, σταφίδων ή σοκολάτας. Η γέμιση κάστανου πρέπει να σου είναι τώρα αρκετά σφιχτή, νόστιμη και άρα έτοιμη!

Η ζύμη τώρα:
Στο χλιαρό γάλα (προσοχή χλιαρό όχι καυτό, να μπορείς π.χ. να βάλεις το δάχτυλό σου μέσα χωρίς να σε κάψει, ίσα - ίσα να το ζεστάνει, φυσικά αν έχεις θερμόμετρο κουζίνας να έχει φτάσει στους 40 βαθμούς) βάζεις τη μαγιά, μια γεμάτη κουταλιά σούπας από τη ζάχαρη και μια κουταλιά από το αλεύρι, χτυπάς καλά με το μίξερ να διαλυθεί η μαγιά και να κάνει φουσκάλες και αφήνεις σε ζεστό μέρος (ακόμα κι αν το μπολ είναι τυλιγμένο με πετσέτα κουζίνας και κουβέρτες, ΟΚ) για 15 λεπτά περίπου, να αφρίσει και να φουσκώσει.
Χτυπάς το μίγμα της μαγιάς μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης στο μίξερ (με τους γάντζους ζύμης) βάζοντας λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειαστεί, έτσι ώστε να προκύψει μια εύπλαστη, μαλακή και λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη βάζεις σε βουτυρωμένο μεταλλικό μπολ και μέσα στον φούρνο τον οποίο έχεις προθερμάνει με αέρα στους 40 βαθμούς να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για μία με μιάμιση ώρα.

Όταν αυτό το χρονικό διάστημα περάσει και η ζύμη έχει φουσκώσει τη βγάζεις από το φούρνο, τη ζυμώνεις για λίγο να ξεφουσκώσει, τη χωρίζεις σε τρία μέρη (εκτός κι αν ο πάγκος σου είναι τεράστιος! :) και ανοίγεις με τον πλάστη φύλλα πάχους λίγο λιγότερο από μισό εκατοστό. Κόβεις κυκλάκια με κουπ πατ ή με ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι και γεμίζεις με την καστανογέμιση κλείνοντας καλά τις άκρες. Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε μικρά στρογγυλά πιτάκια αλλά και δύο μεγαλύτερα στριφτά ρολά.
Τελικά, αλείφεις τα πιτάκια ή τσουρεκάκια με χτυπημένο αβγό (κολπάκι του Παράξενου Πιρουνιου: Χτύπησε το αβγό του με ζάχαρη, κανέλα και λίγο σοκολατένιο νεσκουίκ) και πασπαλίζεις με σουσάμι. Τα ακουμπάς σε βουτυρωμένο ταψί ή σε αβουτύρωτο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας (κοινώς λαδόχαρτο) και βάζεις ξανά μέσα στον φούρνο στους 40 βαθμούς για μια ώρα (ή λιγότερο), μέχρι να φουσκώσουν λίγο πάλι.

Τέλος, γυρίζεις το φούρνο στους 180 βαθμούς (πάντα με αέρα) και ψήνεις για 15 λεπτά περίπου να ροδίσουν τα πιτάκια (προσοχή γιατί δε θέλουν πολύ).
Τρώγονται πολύ ωραία με καφέ ή ζεστή σοκολάτα το πρωί ή γιατί όχι, με λικεράκι αμαρέτο ή κονιάκ για ένα ωραίο απογευματινό προς βραδινό, ακριβώς όπως έκανε και το Παράξενο Πιρούνι!

You Might Also Like

5 σχόλια

  1. Πας "καλπάζοντας" για Χριστούγεννα Σκοτεινούλα μου! Αλλά θα μου πεις αφού τα κάστανα βγήκαν και όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι εξαιρετικά για όλες τις εποχές, γιατί όχι;
    Καλοφάγωτα τώρα πια και σύντομα λέω να σε τιμήσω με μια πρακτική εφαρμογή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητή Πηνελόπη! Ο blogger -άγνωστο το γιατί- έχει βγάλει Unknown, αλλά από το Σκοτεινούλα και μόνο σε κατάλαβα :) Είναι πράγματι Χριστουγεννιάτικη η συνταγή αλλά καλύτερα να ετοιμαζόμαστε από νωρίς! Εγώ εξάλλου βλέπω ήδη μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε βιτρίνες φούρνων. Είμαι περίεργη για το πως θα είναι η δική σου εκδοχή καστανοπιτακίων!

      Διαγραφή
    2. Δίκιο έχεις καλή μου για τις βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων. Έπαθα ένα μικρό "σοκ" εν μέσω Οκτωβρίου, την προηγούμενη εβδομάδα που είδα κι' εγώ. Όσο για το Unknown του Blogger, μου το έκανε σε όλα τα χθεσινά σχόλια και Κύριος οίδε το γιατί...

      Διαγραφή
  2. Τα κάστανα είναι πολύ αγαπημένα μου, τα τσουρεκάκια επίσης οπότε γεμιστά με κάστανα είναι το καλύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρέσουν σε όλους, αυτό πιστεύω κι εγώ και είναι και εποχιακά! Εγώ δε μπορώ να περιμένω μέχρι τα Χριστούγεννα τουλάχιστον!

      Διαγραφή