Μάφινς ολικής με ταχίνι και σταφίδες

Οκτωβρίου 11, 2018

μάφινς με σταφίδες, muffins με σταφίδες, muffins light, muffins υγιεινά, μάφινς νηστίσιμα, κεκάκια νηστίσιμα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι είχε στο μυαλό του να ανεβάσει άλλη συνταγή από την διαδικτυακή αποθήκη του, εκεί που blogo-τριγυρνούσε όμως είδε αυτά τα ταχινοψωμάκια της αγαπητής φίλης food blogger Πηνελόπης και το μυαλό του κόλλησε. Τελικά, κόλλησαν και τα δόντια του γιατί από τότε που τα έφτιαξε, δε σταματά να τα τσιμπά!
Το Παράξενο Πιρούνι τα έφτιαξε -ως συνήθως- στη δική του εκδοχή (δηλ. χρησιμοποιώντας τα υλικά που είχε σπίτι του γιατί δε μπορούσε να περιμένει ως το Σάββατο για να πάει λαϊκή και να αγοράσει καλά πορτοκάλια), οπότε αντί για εσπεριδοειδή ως αρωματικά στη συνταγή, τα ψωμάκια έχουν μπαχαρικά και σταφίδες. 

Αναλυτικά, το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:

- 4 κουταλιές κοφτές ταχίνι ολικής αλέσεως
- μια καλά ώριμη μπανάνα
- μισή κούπα σταφίδες μαύρες μουλιασμένες σε ζεστό νερό
- λίγο ηλιόσπορο που βρήκε επίσης στο ντουλάπι του
- 2 κ.γλ. περίπου μίγμα από κανέλα, γαρίφαλλο, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο (όλα σκόνη)
- αλεύρι ολικής που φουσκώνει, όσο πήρε

Το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε σταφίδες και μπανάνα για να αποφύγει να προσθέσει οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία (κάνει και διατροφή το καημένο για να είναι ευλύγιστο κι ευέλικτο και να μπορεί να τριγυρίζει εύκολα τσιμπώντας). Επίσης τα έφτιαξε ολικής αλέσεως στο φουλ! Του πήρε μόλις λίγα λεπτά γιατί το μόνο που είχε να κάνει ήταν να πολτοποιήσει ταχίνι, μπανάνα, μπαχαρικά και μισή κούπα σταφιδόνερο (αυτό που μούλιαζαν οι σταφίδες) στο multi κι έπειτα πρόσθεσε αλεύρι όσο χρειάστηκε μέχρι να δει ότι ο χυλός ήταν σαν αυτόν του κέικ.
Τελευταία πρόσθεσε τον ηλιόσπορο και τις σταφίδες σουρωμένες, ανακάτεψε να πάνε παντού στο χυλό και γέμισε ως τη μέση με το μίγμα μικρά φορμάκια για muffins. Έψησε κλασικά σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δει ότι είχαν φουσκώσει (το κλασικό τεστ ψησίματος με την οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι έγινε βέβαια για να διαπιστωθεί ότι ήταν στεγνή η ζύμη).

Όσα δε τσίμπησε ζεστά με τον καφέ του τα έβαλε κρύα πια σε σακουλάκι και στην κατάψυξη για να τα ζεσταίνει και να τα τρώει πάντα φρέσκα στο πρωινό του, ή να τα αφήνει στην τσάντα του να ξεπαγώνουν και να τα τρώει για κολατσιό στη δουλειά του. Και οι άλλοι ας παραγγέλνουν τυρόπιτες! 

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Από αυτά που εύκολα τα "κουβαλάς" στην τσάντα, για απόλαυση με καφέ ή τσάι όπου κι΄ αν είσαι Έφη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια, τι καλύτερο από το να απολαμβάνεις κάτι που έφτιαξες με τα χεράκια σου! Άσε που μπορείς να κερνάς και άλλους έτσι!

      Διαγραφή
  2. αρωματικά και γευστικά. Επίσης υγιεινα.
    Οι αλλαγές που εκανες με υλικά που είχες εβγαλαν ωραίο αποτέλεσμα.
    Μπράβο Εφη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Μάριον! Φυσικά τα υγιεινά μπορούν να γίνουν πολύ νόστιμα!

      Διαγραφή
  3. Και το σταφιδόνερο θα έδωσε λίγη γλύκα. Τι ωραία ιδέα! Φαίνονται νοστιμότατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή