Αρωματικά μπισκότα στραγαλιού με σύκα

Νοεμβρίου 11, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι λατρεύει να φτιάχνει και να ψήνει μπισκότα, κάτι που φαίνεται εξάλλου μια και οι συνταγές για τα αγαπημένα όλων τραγανά ή πιο αφράτα ζυμαράκια είναι δεκάδες στο παραξενοπιρουνίσιο blog. Τώρα τελευταία μάλιστα δεν είναι καν ζυμαράκια αφού δεν περιέχουν αλεύρι και είναι πιο υγιεινά και πιο light. Τα πιο πρόσφατα μπισκότα είναι αυτά εδώ.
Τα μπισκότα έχουν ως βασικό συστατικό τα στραγάλια και είναι αφιερωμένα σε αυτούς που όχι μόνο δεν τους αρέσουν τα στραγάλια, αλλά ούτε να τα βλέπουν δε θέλουν! Δοκίμασε να τα φτιάξεις κι αν καταλάβεις το στραγάλι εμένα να μη με λένε Παράξενο Πιρούνι! 😊

Για 18 με 20 μεγάλα μπισκότα θα χρειαστείς:

- ένα σακουλάκι αφράτα, ανάλατα στραγάλια (200 γρ. καθαρό βάρος)
- μια γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι
- μια κούπα περίπου σύκα ξερά
- λίγη καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- ένα γεμάτο κουταλάκι ταχίνι ολικής άλεσης ή το αγαπημένο σου καρποβούτυρο
- το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- λίγο από: τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλλο (όλα σκόνη)

Πως ξεκινάς: 24 ώρες πριν αρχίσεις να φτιάχνεις τα μπισκότα, βάζεις τα στραγάλια μέσα σε νερό που τα καλύπτει και υπάρχει και περιθώριο 2 δαχτύλων από πάνω να μουλιάσουν. Πρέπει δηλαδή να μείνουν να μουλιάσουν για μια μέρα. 
Την επόμενη μέρα και 3 ώρες πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις τα μπισκότα, ψιλοκόβεις τα ξερά σύκα και τα βάζεις και αυτά να μουλιάσουν μαζί με τα στραγάλια.
Όταν είναι να φτιάξεις τα μπισκότα επιτέλους, σουρώνεις τα στραγάλια κρατώντας το νερό όπου μούλιαζαν. Τοποθετείς τα μαλακά κομματάκια σύκου μαζί με την χοντροκομμένη καρυδόψιχα σε ένα μπολ και τα μαλακά και σουρωμένα στραγάλια στο multi. 
Σε μισή περίπου κούπα από το νερό όπου μούλιαζαν τα στραγάλια και τα σύκα, διαλύεις το μέλι. Αλέθεις στο multi τα στραγάλια μαζί με το νερό όπου διέλυσες το μέλι, το ταχίνι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά.
Αυτό που θα προκύψει πρέπει να είναι ένας πολτός ούτε πολύ πηχτός αλλά ούτε και πολύ αραιός, περίπου σαν ένα χυλό για κέικ.

Ανακατεύεις τον πολτό απαλά με τα σύκα και τα καρύδια να πάνε παντού και με κουτάλι της σούπας ρίχνεις κομμάτια από το μίγμα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το οποίο έχεις τοποθετήσει πάνω στη σχάρα του φούρνου. 
Πατάς και ισιώνεις τα μπισκότα και λίγο με τα χέρια σου. Δε φουσκώνουν πολύ κατά το ψήσιμο.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα πιο σκουρόξανθο χρώμα. Τα ξεκολλάς από το χαρτί όταν κρυώσουν και τα διατηρείς για καιρό κλεισμένα σε κουτί ή βάζο στο ψυγείο.
Το Παράξενο Πιρούνι τα τσιμπάει για πρωινό μαζί με το καφεδάκι του και τα παίρνει μαζί του σε δουλειά, γυμναστήριο, βόλτα, εκδρομή, κερνώντας καμιά φορά γνωστούς και φυσικά τρελαίνοντας κόσμο! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια