Πουτίγκα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη

Φεβρουαρίου 22, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Ένα ωραίο γλυκό ψυγείου με πορτοκαλένιο άρωμα που το Παράξενο Πιρούνι είχε φτιάξει με επιτυχία παλιότερα, ήταν μια πουτίγκα με μπισκότα και μαρμελάδα πορτοκάλι. 
Σαν μια "οικογενειακή" κρέμα καραμελέ ταψιού, αλλά εμπλουτισμένη με τα αγαπημένα μπισκότα πτι μπερ ενωμένα σε σάντουιτς με μαρμελάδα πορτοκάλι ανάμεσα τους.
Η sugar-free και πιο light/υγιεινή εκδοχή είναι να φτιαχτεί το ίδιο αλλά με τις αγαπημένες φρυγανιές που προτείνουν διαιτολόγοι wasa ολικής άλεσης αντί για μπισκότα, και μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη.

Υλικά για ένα μέτριο ορθογώνιο πυρέξ (6 - 7 μερίδες):

- 7 φρυγανιές wasa 
ολικής άλεσης (περίπου)
- 3 μεσαία αβγά
- μισό λίτρο γάλα φρέσκο light
- μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη, περίπου μισό φλιτζάνι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- ταχίνι για την επάλειψη του πυρέξ

Το Παράξενο Πιρούνι άλειψε το γυάλινο πυρέξ του με λίγο ταχίνι ολικής αντί για ελαιόλαδο. Με 6 φρυγανιές έφτιαξε 3 σάντουιτς με μαρμελάδα πορτοκάλι ανάμεσα τους και τα τοποθέτησε επάνω στο πυρέξ. Επειδή ήθελε να καλύψει όλο το πυρέξ και υπήρχαν μερικά κενά, το Παράξενο Πιρούνι έκοψε σε μικρότερα ορθογώνια κομμάτια την έβδομη φρυγανιά και γέμισε τα κενά.
Στο multi το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τα αβγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα και ομογενοποίησε το μίγμα. Το έριξε σιγά - σιγά πάνω στις φρυγανιές στο πυρέξ του, κάλυψε με αλουμινόχαρτο και άφησε το πυρέξ στο ψυγείο για 1 - 2 ώρες (ή και περισσότερο αν κάποιος έχει χρόνο), να τραβήξουν τα υγρά οι φρυγανιές και να είναι τελείως μαλακές πριν μπουν στο φούρνο.

Ο νέος φούρνος του Παράξενου Πιρουνιού κάνει τη μαγκιά να ψήνει και με ατμό, οπότε το Παράξενο Πιρούνι διατηρώντας το πυρέξ του καλυμένο με το αλουμινόχαρτο έψησε το γλυκό του στον ατμό, σε ένα πρόγραμμα για κρέμα για 40 λεπτά. Το άφησε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το έβαλε στο ψυγείο.
Κάποιος που έχει πιο συνηθισμένο φούρνο που ψήνει με αέρα και αντιστάσεις, πάλι ενώ το πυρέξ είναι καλυμένο με αλουμινόχαρτο (δε θες να σου αρπάξει η επιφάνεια), μπορεί να το τοποθετήσει σε μεγαλύτερο ταψί με ζεστό νερό και να το ψήσει στον αέρα στους 160 βαθμούς, τεστάροντας με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα για το αν η κρέμα έχει ψηθεί, δηλαδή να έχει σταθεροποιηθεί όπως η γνωστή μας κρέμα καραμελέ.

Το Παράξενο Πιρούνι έχοντας φτιάξει την πουτίγκα του βράδυ κι αφού είχε μείνει στο ψυγείο για ώρες, τη δοκίμασε δροσερή την επόμενη ημέρα της δημιουργίας της. 
Στη φωτο δεν είναι και πολύ εμφανίσιμη ΟΚ, αλλά σε γεύση ήταν εξαίσια, αυτό σου λέει μόνο! 😊
Ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό δε μπήκε καθόλου στην κρέμα αλλά η πουτίγκα δεν το χρειάστηκε! Μπορεί πολύ ωραία να σερβιριστεί με την ίδια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη αραιωμένη με λίγο νερό σαν σος από πάνω και λίγη κανέλα.
Στην υγειά σου λοιπόν και... thank me later 😉

You Might Also Like

0 σχόλια