Μπισκότα κυδώνι χωρίς ζάχαρη και γλουτένη

Οκτωβρίου 21, 2025

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

"Μου παρήγγειλε τ' αηδόνι, τα μπισκότα από κυδώνι..." Θα μπορούσε, γιατί τα παραξενοπιρουνίσια μπισκότα είναι για όλους! Αποφεύγεις τη ζάχαρη και τα πολλά λιπαρά, είσαι βίγκαν ή έχεις δυσανεξία στη γλουτένη? Αυτά τα μπισκότα είναι για σένα!
Δε σε νοιάζει και τρως τα μπισκότα έτσι κι αλλιώς? Πάλι τα συγκεκριμένα είναι για σένα, γιατί είναι τόσο νόστιμα και μοσχοβολιστά από τα φθινοπωρινά αρώματα της εποχής που δε θα καταλάβεις κάποια έλλειψη!

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Αν θέλεις να είναι κυδωνάτα (κυριολεκτικά 😊) στο φουλ τα μπισκότα σου, θα αγοράσεις κι εσύ σαν το Παράξενο Πιρούνι εκτός από ένα κυδώνι φρούτο και 100 γραμμάρια από αυτό το απίθανο αποξηραμένο κυδώνι φυσικής όσμωσης, το οποίο όπως λέει στο Παράξενο Πιρούνι ο φίλος του το AI, είναι ένα τρόφιμο που διατηρεί τις ιδιότητες του φρούτου μέσω μιας ήπιας διαδικασίας αφυδάτωσης χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών. 
Αυτή η μέθοδος διατηρεί ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες (C, A, B1, Β6) και μέταλλα (χαλκό, κάλιο). Είναι ένα υγιεινό σνακ, χαμηλό σε θερμίδες, ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους καθώς βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.
Και το Παράξενο Πιρούνι που το δοκίμασε σου λέει πως είναι ακριβώς σαν να τρως γλυκό κυδώνι, στραγγισμένο από το σιρόπι του. Μούρλια και σε ανεκτή τιμή!


Για 25 παχουλούτσικα κυδωνο-μπισκότα θα χρειαστείς:

- ένα σακουλάκι στραγάλια αφράτα ανάλατα (200 γραμμάρια καθαρό βάρος)
- ένα μέτριο κυδώνι
- 3 με 4 κουταλιές σούπας μέλι (ανάλογα με το πόσα γλυκά τα θες)
- 2 κουταλιές σούπας ταχίνι ή το καρποβούτυρο της προτίμησής σου
- μίγμα από: κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλλο (όλα σε σκόνη)
- ένα φακελάκι κουκουνάρι (50 γρ. καθαρό βάρος) ή το ξηροκάρπι που προτιμάς
- 100 γραμμάρια (ή και περισσότερο) κομματάκια από αποξηραμένο κυδώνι


Πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις τα μπισκότα έχεις δυο δουλειές να κάνεις:

1. Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζεις τα στραγάλια σε βραστό νερό που θα τα καλύπτει για να μαλακώσουν. Πρέπει δηλαδή να μείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες έτσι, ή και περισσότερο.

2. Πλένεις καλά το κυδώνι, το τρυπάς βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε όλη του την επιφάνεια και το ψήνεις τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για μια ώρα το λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μαλακώσει, γλυκάνει και όταν γίνει χλιαρό αφού αφαιρέσεις τα κουκούτσια και το κόψεις κομματάκια το αλέθεις στο multi κι έχεις τον πιο γλυκό, αρωματικό, λείο και βελούδινο πουρέ κυδωνιού που μπορείς να φανταστείς!
Αν ψήνεις κάποιο κρέας ή κάποια πίτα που θέλουν την ώρα τους, στην από κάτω σχάρα βάλε 2 - 3 κυδώνια να ψηθούν έτσι όπως σου περιέγραψε το Παράξενο Πιρούνι και φύλαξε τον πολτό τους όταν κρυώσει στην κατάψυξη για να μη χρειάζεται να επαναλαμβάνεις αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που είναι να φτιάχνεις μια κυδωνοσυνταγή! Εύκολο, έτσι?

Και όταν είναι να ψήσεις τα μπισκότα, θα σουρώσεις τα στραγάλια κρατώντας το νερό όπου μούλιαζαν και σε δύο δόσεις (για να χωράνε) θα τα πολτοποιήσεις στο multi μαζί με τη μισή ποσότητα πολτού κυδωνιού, λίγο μέλι διαλυμένο σε λίγο από το στραγαλόνερο, μια κουταλιά ταχίνι ή άλλο καρποβούτυρο και τα μπαχαρικά. Το μίγμα πρέπει να γίνει λείο και ομοιογενές και σε σύσταση και υφή θα πρέπει κάπως να μοιάζει σαν ένα σφιχτό σχετικά χυλό για κέικ, οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο από το στραγαλόνερο που κράτησες, ή και όχι.
Επαναλαμβάνεις αυτή τη διαδικασία με την υπόλοιπη ποσότητα στραγαλιών και κυδωνοπολτού και ενώνεις τα δύο μισά μίγματα σε μπολ προσθέτοντας τον κουκουναρόσπορο και τα κομματάκια αποξηραμένου κυδωνιού. 
Με ένα κουτάλι ανακατεύεις απαλά να πάνε παντού μέσα στο χυλό και βάζεις κουταλιές επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στρωμένο πάνω στη σχάρα του φούρνου, πατώντας και πλαταίνοντας λίγο με ένα κουταλάκι ή το δαχτυλό σου για να πάρουν σχήμα τα μπισκότα μια και λόγω της μη ύπαρξης αλευριού και κάποιου διογκωτικού, δε φουσκώνουν.

Και τέλος ψήνεις στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα μέχρι να στερεοποιηθούν, να πάρουν ελαφρύ χρώμα και να μοσχοβολήσουν!
Τα διατηρείς καλά κλεισμένα σε σακουλάκι ιδανικά στο ψυγείο για αρκετό καιρό. Είναι ό,τι πρέπει για πρωινό σνακ ή για σνακ κάθε ώρας που συνοδεύει το καφεδάκι σου και σου δίνει ενέργεια χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις έτοιμες μπάρες.
Μέχρι την επόμενη μοναδική, πρωτότυπη κι εύκολη συνταγή, πιρουνίσια φιλιά! 💋

You Might Also Like

0 σχόλια