Σαρδέλες φούρνου γλυκόξινες με σταφίδες

Μαΐου 15, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Επιτέλους καλοκαίρι! Αν και τα χειρότερα πράγματα στη ζωή του Παράξενου Πιρουνιού συνέβησαν όλα καλοκαίρι, το καλοκαίρι ήταν, είναι και θα παραμείνει η αγαπημένη του εποχή. Η ενέργειά του τότε βρίσκεται στα ύψη και μαζί με την καλή του διάθεση μπορεί να διασχίσει θάλασσες, να ανέβει βουνά, να περάσει ατρόμητο μέσα από γκρεμούς και στοιχειωμένα μονοπάτια και φυσικά... να μαγειρέψει παραξενοπιρουνίσια και νόστιμα! 

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για τους πρωινούς τύπους. Ξυπνάς νωρίς και βλέπεις φως και ήλιο και παρά τα δύσκολα που έγιναν και που θα γίνουν, αυτό το "Είμαι τυχερός γιατί είμαι εδώ ζωντανός" έρχεται στο μυαλό σου συχνότερα από ποτέ.

Στο βασικό θέμα του ιστολογίου όμως, αν ρωτήσεις το Παράξενο Πιρούνι να διαλέξει ένα φαγητό που θα μπορούσε να τρώει όλο το καλοκαίρι θα σου πει: Ψάρια/θαλασσινά και ντομάτες! Μαζί με το απαραίτητο ουζάκι, άντε και καμιά μπύρα να αλλάξει η γεύση. 

Οι αγαπημένες και πολύ ωφέλιμες σαρδέλες δε θέλουν και πολλά - πολλά αν είναι φρέσκες. Στη σχάρα με λεμόνι ή στο φούρνο με λίγο σκορδάκι λεμονοριγανάτες ήταν πάντα στο βασικό καλοκαιρινό μενού του Παράξενου Πιρουνιού. Όταν μαγειρεύτηκαν όμως έτσι, ενθουσίασαν το Παράξενο Πιρούνι που έκτοτε αποφάσισε πως οι στάνταρ σαρδελοσυνταγές από δύο θα γίνουν σίγουρα τρεις! 😊


Υλικά για 3 - 4 μερίδες:


- 1 κιλό σαρδέλες

- 1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρες σταφίδες

- 1 φλιτζάνι τσαγιού δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες

- 1 φλιτζάνι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι βαλσάμικο


Πλένεις, καθαρίζεις και στρώνεις τις σαρδέλες  σε ένα ταψί. Προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ψήνεις σε μέτριο φούρνο για 15 με 20 λεπτά.

Αυτό ήταν!

Οι σαρδέλες αποκτούν πολύ ενδιαφέρουσα γλυκόξινη γεύση, η βαριά τους μυρωδιά φεύγει τελείως και το πιάτο βγαίνει χάρμα οφθαλμών και... στόματος! Εδώ είναι και η ευκαιρία τους να συνοδευτούν με κρασάκι κόκκινο αντί για ούζο, το οποίο λόγω της γλυκίζουσας ντοματογεύσης ταιριάζει γάντι! 🍷

You Might Also Like

0 σχόλια