Μαρμελάδα μπύρας

Απριλίου 14, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Κανείς που ξυπνάει το πρωί και αντί για καφέ πίνει μπύρα?
Κάποιος τελειωμένος -στην καλύτερη περίπτωση περίεργος- θα σκεφτεί κανείς. Ε λοιπόν η παραξενοπιρουνίσια μαρμελάδα με μαύρη μπύρα είναι εδώ και είναι αφιερωμένη σ' αυτούς που λένε στο Παράξενο Πιρούνι πως η μπύρα δεν κάνει για πρωινό! 😊

Για να γεμίσεις 2 βαζάκια μπυρομαρμελάδας θα χρειαστείς:

- 2 μέτρια ξινά πράσινα μήλα
- 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- χυμό μισού λεμονιού
- ένα μπουκάλι (330 ml) μπύρα Guinness Special Export (είναι καλύτερη από την απλή Guinness Draught) ή όποια άλλη μαύρη μπύρα σου αρέσει
- ένα ξυλάκι κανέλας, 2 - 3 γαρίφαλλα, λίγα σποράκια από κάρδαμο μαύρο (κακουλέ) και προαιρετικά, μερικές μαύρες σταφίδες

Τα μήλα που κολλάνε? Τα ξινά πράσινα μήλα και ειδικά η φλούδα και τα κουκούτσια τους περιέχουν φυσική πηκτίνη (όπως και τα κυδώνια) η οποία θα κάνει τη μαρμελάδα να δέσει, εφόσον δε φτιάχνεται από φρούτα.
Πως θα πάρεις λοιπόν την πηκτίνη από τα μήλα? Πλένεις καλά τα μήλα και τα κόβεις στα οκτώ ΧΩΡΙΣ να τα καθαρίσεις! Δεν αφαιρείς ΟΥΤΕ τα κουκούτσια. Αφαιρείς μόνο το κοτσανάκι και τη μαύρη φουντίτσα, σημαδάκι? (ε, κατάλαβες ποιο λέει το Παράξενο Πιρούνι) που έχουν από κάτω.

Τα βάζεις σε κατσαρόλα, τα καλύπτεις με νερό (310 ή 320 γραμμάρια νερό χρειάζεται περίπου) και τα σιγοβράζεις με κλειστή την κατσαρόλα για 30 λεπτά. Όταν μαλακώσουν, αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και μόλις γίνουν χλιαρά, καλύπτεις με ένα τούλι (ένας πολύ καλός λόγος για να πηγαίνεις σε γάμους και βαφτίσια 
😊) ένα μπολ και αδειάζεις σ’ αυτό το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Σηκώνεις το τούλι, το δένεις με ένα σπάγγο και το κρεμάς από κάπου πάνω από το μπολ, για να σουρώσουν καλά τα μήλα (δε χρειάζεται να τα πιέσεις) και να μαζευτεί το ζουμί από το βράσιμό τους στο μπολ. Το αφήνεις έτσι όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, παίρνεις το ζουμί/πηκτίνη και την μετράς. Κανονικά θα βγει κάτι περισσότερο από 3/4 φλιτζανιού τσαγιού. Τόσο σου κάνει!
Τα βρασμένα μήλα που έχουν μείνει στο τούλι δεν τα πετάς! Σε άλλη παραξενοπιρουνίσια συνταγή θα μάθεις τι θα τα κάνεις!


Τα πράγματα τώρα είναι πανεύκολα. Βάζεις σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, την πηκτίνη μήλου, τη μπύρα, το χυμό του λεμονιού, τα μπαχαρικά (το κάρδαμο το κοπανάς λίγο στο γουδί) και τις σταφίδες και βράζεις στην αρχή σε χαμηλή φωτιά, μετά δυναμώνεις μέχρι η μαρμελάδα να δέσει.
Θα πάρει περίπου μισή ώρα. Η μπύρα δε φουσκώνει πολύ (δηλ. να κάνει πολύ αφρό και να χύνεται), ούτε πικρίζει με το δυνατό βράσιμο.
Με ένα κουτάλι, αν βάλεις μια σταγόνα σιροπιού σε ένα πιάτο και δεις κουνώντας το πιάτο ότι είναι πιο στέρεη και συμπαγής και όχι ρευστή να κυλάει αμέσως, τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αποσύρεις από τη φωτιά και την αφήνεις λίγο να κρυώσει.
Παίρνεις ένα άλλο τούλι (είδες πόσο χρήσιμα είναι?) το στρώνεις σε ένα άλλο μπολ και αδειάζεις τη μαρμελάδα σε αυτό. Σηκώνεις το τούλι, το μαζεύεις και το πιέζεις με τα χέρια σου για να βγάλουν τη γεύση και το άρωμά τους οι σταφίδες (ούτε αυτές τις πετάς), αλλά και για να μείνουν τα κομματάκια από τα μπαχαρικά μέσα στο τούλι και όχι μέσα στη μαρμελάδα.

Την καθαρή και διαυγή πια μαρμελάδα την αδειάζεις στα βαζάκια και αν θέλεις, κόβεις το ξυλάκι κανέλας στα 2 και βάζεις από ένα κομμάτι στο κάθε βαζάκι, έτσι, για την εικόνα αλλά και για έξτρα άρωμα. Βάζεις τα βαζάκια στο ψυγείο όταν κρυώσει τελείως η μαρμελάδα μέσα σε αυτά.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Λοιπόν τι λες? Τώρα μπορείς να τρως κάθε μέρα μπύρα απλωμένη στο ψωμί μαζί με τον καφέ σου! 😉 

You Might Also Like

2 σχόλια